• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Romantični gest jednog kralja zaslužan je za jednu od atrakcija u Srbiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izuzev zadužbine Jelene Anžujske, srednjevekovnog manastira Gradac, smeštenog na obali Ibra, ovaj deo Srbije poznat je i po ostacima srednjevekovnog grada

  • 0
Maglič i jorgovani

Foto: Wikimedia/public domain, Pixabay

U donjem toku reke Ibar, koja se u Zapadnu Moravu uliva kod grada Kraljeva, nalazi se dolina, protkana legendom, koja se do danas očuvala u narodnom pamćenju.

Ne samo da je Dolina jorgovana bila značajna za jednu srpsku kraljicu, već se u njenoj blizini nalaze i grad Maglič i srpski srednjevekovni manastiri Gradac, Ljubostinja i Žiča.

Ono po čemu je ta dolina tako posebna jesu jorgovani, koji su posađeni celom njenom dužinom.

Otkud toliko jorgovana?

Tokom 13. veka srpski kralj Stefan Uroš Prvi, otac budućih srpskih kraljeva Dragutina i Milutina, trebalo je da se oženi Jelenom Anžujskom.

Srednjovekovna tvrđava Maglič; foto Petar Nešić i Bogdan Pantić

Srednjovekovna tvrđava Maglič; foto Petar Nešić i Bogdan Pantić

Prema predanju, svestan da njegova supruga dolazi u drugu zemlju, imao je želju da joj taj važan momenat u životu olakša. Njena rodna Provasa bila je poznata i po cveću, pa je srpski kralj stoga odlučio da joj makar na tren ulepša dolazak u novu zemlju. Zato naređuje da se celim putem, kojim će njegova buduća supruga proći, zasade jorgovani.

Tako je prema predanju nastala atrakcija u tom delu Srbije.

Bogato istorijsko nasleđe u Dolini jorgovana

Izuzev zadužbine Jelene Anžujske, srednjevekovnog manastira Gradac, smeštenog na obali Ibra, ovaj deo Srbije poznat je i po ostacima srednjevekovnog grada.

Na vrhu litice iznad Ibra nalazi se i srednjevekovna tvrđava Maglič, koja je domaćin manifestacije simbolično nazvane “Dani jorgovana”.

Kako ističe “Serbia.com”, pretpostavka je da naziv ove tvrđave vodi poreklo od magle, koja se neretko spušta nad ostacima drevnog grada i prekrije čitavu dolinu. Iako nije sa sigurnošću utvrđeno ko je zaslužan za gradnju Magliča, poznato je da je Sveti Đorđe bio njegov zaštitnik.

Manastir Žiča

Foto: Ivan Strahinić

Zadužbina prvog srpskog kralja Stefana Prvovenčanog, manastir Žiča takođe se nalazi u ovom delu naše zemlje. Legenda koja se vezuje za manastir, čija fasada je krajnje neobična, budući da je crvene boje, tiče se vrata. Naime, u manastiru Žiča krunisani su srpski kraljevi i to njih ukupno sedam. Prema predanju, nakon krunisanja bi vrata kroz koja je prošao samo kralj bila simbolično zazidana.

U blizini je i srpski srednjevekovni manastir Ljubostinja, kao i grad Kraljevo, tako nazvan nakon što je u manastiru Žiča 1882. godine Milan Obrenović krunisan za kralja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja