• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Karipska destinacija koja sa pravom važi za raj na zemlji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dominikanska republika se moće pohvaliti impresivnom obalom dužom od 1.600 kilometara, ali i bogatim biljnim i životinjskim svetom, te gastronomskim nasleđem koje opčinjava turiste

  • 2
Dominikana, Karibi Foto: Pixabay/mbaum1971

Brojni su razlozi za posetu ovoj karipskoj destinaciji, koja se, sa susednim Haitijem nalazi na ostrvu Hispanjola.

Dominikanska republika se moće pohvaliti impresivnom obalom dužom od 1.600 kilometara, ali i bogatim biljnim i životinjskim svetom, te gastronomskim nasleđem koje opčinjava turiste.

- Dominikanska republika je raj – izjavio je Dejdvid Kolado, ministar turizma za "Euronews.com" i dodao da iako zemlja ima fascinantne plaže i istu takvu kuhinju, te bogato kulturno nasleđe, zapravo njena prava vrednost je u ljudima.

Dominikana Foto: Travel Boutique

Sve to je imalo uticaja i na turizam, tako da je sa 8,5 miliona posetilaca tokom 2022. godine, zemlja ostvarila rekordnu posetu. Slobono se može reći da je to značajan oporavak turističkog sektora na ovoj destinaciji, budući da beleži porast od 10% u odnosu na nivo pre početka pandemije 2019. godine.

Ministar je napomenuo da su ti rezultati nastali usled razvoja dve strategije, koje je Dominikanska republika razvila u jeku pandemije.

Dominikana, Karibi Foto: Pixabay/martinstr

- Jedna je bila da obnovimo naš turizam i da se fokusiramo na dolazak turista. I dok se svet oporavljao, odlučili smo da ojačamo našu infrastrukturu, uključujući i sve naše plaže. Sve to je pomoglo da se ova karipska destinacija učvrsti kao obavezna za sve koji su ljubitelji sunca, mora i opuštanja – istakao je Kolado.

Šta posetiti u Dominikanskoj Republici?

Zahvaljujući bogatoj kolonalnoj istoriji, prestonica zemlje, grad Santo Domingo je zapravo prvo evropsko naselje na američkom tlu, nakon Kolumbovog otkrića.

Grad je svojevrsna mešavina tradicionalne i moderne arhitekture, koja podrazumeva i zdanja iz 16. veka, ali i ona koja su izgrađena tokom prošlog veka. Počev od 1990. godine se sa razlogom Santo Domingo našao na Listi svetske baštine UNESCO-a. Uz to je i deo Nacionalne botaničke bašte, koja je najveća tog tipa na području Kariba.

Santo Domingo se može pohvaliti i bogatim noćnim životom, brojnim restoranima, klubovima i barovima, ali i fenomenalnim plažama, prekrivenim belim, karipskim peskom.

Iako mnogi turisti radije biraju boravak u nekom od poznatih dominikanskih rizorta, treba napomenuti da se zemlja može pohvaliti i značajno razvijenim eko turizmom.

Na Dominikani postoje i lokacije namenjene ljubiteljima prirode, pa ne čudi što su zbog atrakcija različitig tipa nadležni pokrenuli kampanju, simbolično nazvanu "Turizam na svakom uglu".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • prevodilac teksta

    5. mart 2023. | 22:00

    poznavalac engleskog i spanskog jezika

    Podelite komentar