• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Možda nema više uživanja u skijanju, ali Col de l’Azelier turistima nudi nešto drugo

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naselje se nalazi na 1.154 metara nadmorske visine i može se pohvalili fascinantnom okolinom. Do pre koju godinu Col de l’Azelier bio je sinonim za uživanje u skijanju. Danas je sve to potpuno drugačije

  • 0
Col de l’Arzelier, Chateau Bernard, Francuska Foto: JEFF PACHOUD / AFP / Profimedia

Kada ima volje, nađe se način. Dokaz za to je i jedan, nekada izuzetno poznat skijaški centar u Francuskoj, koji se danas silom prilika okreće drugačijoj vrsti turizma.

Iako još od 2018. godine u francuskom ski-centru Col de l’Azelier, izgrađenom 60-ih godina prošloga veka, praktično i nema snega, meštani su odlučili da pomognu opstanku naselja.

Danas se vrhovi planine Versors, koja nadvisuje mesto, poznati kao Dve sestre (fr. Deux Sœurs) mogu videti bez snežnog prekrivača, okupani suncem, iako su tokom minulih decenija bili jedna od najpoznatijih skijaških destinacija u zemlji.

Naselje se nalazi na 1.154 metara nadmorske visine i može se pohvalili fascinantnom okolinom. Do pre koju godinu Col de l’Azelier bio je sinonim za uživanje u skijanju. Danas je sve to potpuno drugačije.

- Nije lako, kada si zaljubljen u ovaj kraj i skijaš, kao što sam to ja činio – izjavio je za „Euronews“, nekadašnji predsednik lokalnog ski-kluba Žak Postoli, koji je bio i na mestu gradonačelnika u trenutku kada je ovaj ski-centar zvanično zatvoren. Kako je objasnio, jedan od osnovnih problema koji je i doveo do zatvaranja tiče se klimatskih promena, ali je takođe bilo problema i „oko privatnog zemljišta i nedostatka sezonskog smeštaja“.

Col de l’Arzelier, Chateau Bernard, Francuska Foto: JEFF PACHOUD / AFP / Profimedia

Promena sa ciljem opstanka

Već dve godine nakon donošenja zvanične odluke o zatvaranju, odlučeno je da se ipak poradi na opstanku ovog zanimljivog mesta. Kako je objasnila En Depre, prvi zamenik gradonačelnika, 2020. godine doneta je odluka da fokus bude usmeren na netaknutu prirodu, kojom ova planina u Francuskoj obiluje.

Col de l’Arzelier, Chateau Bernard, Francuska Foto: JEFF PACHOUD / AFP / Profimedia

Umesto korišćenja ski-lifta zarad spusta, sada se koristi kao odličan vid uspona do tačke sa koje se pruža fascinantan panoramski pogled na okolinu.

Namena mnogih objekata u nekadašnjem ski-centru se menja, pa se umesto ski-opreme sada posetiocima nudi mogućnost iznajmljivanja električnih bicikala.

Čini se da je sve usmereno ka oporavku turizma. Posetiocima možda neće biti na raspolaganju skijanje, ali će imati priliku da uživaju u prirodnim lepotama, kojima obiluje taj deo zemlje.

Video: Dok se Nole lavovski bori u Australiji, evo šta radi Rodžer Federer

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja