• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Blago drevne Makedonije čuva se u muzeju nadomak Bele kule u Solunu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Arheološki muzej u Solunu jedan je od najvećih u celoj zemlji, a važi za najznačajniji muzej u severnom delu Grčke

  • 0
Arheološki muzej u Solunu, Grčka Foto: Telegraf.rs

U blizini Bele kule, koju turisti mnogo češće posećuju, nalazi se i Arheološki muzej u Solunu, koji svakako ne bi trebalo propustiti prilikom posete ovom grčkom gradu.

Blago makedonske dinastije, koja je istorijski ostala upamćena i po izradi predmeta od zlata, ne može nijednog posetioca da ostavi ravnodušnim. Arheološki muzej u Solunu jedan je od najvećih u celoj zemlji, a važi za najznačajniji muzej u severnom delu Grčke.

Stalna izložbena postavka

Istorija grčke Makedonije prikazana je u brojnim eksponatima, koji se mogu videti u Arheološkom muzeju u Solunu. Nekoliko je izložbenih postavki stalno dostupno, a kao najatraktivnija među njima izdvaja se izložbena postavka nazvana Praistorijska Makedonija. Posetiocima se nudi uvid u dugu i bogatu istoriju tog područja, koja datira još iz perioda praistorije.

U susret rađanju gradova još je jedna od izložbenih postavki u ovom muzeju, koja se odnosi na period između 1.100 i 700. godine pre Hrista.

Bolje upoznavanje sa bogatom istorijom drevne Makedonije nudi postavka koja nosi naziv "U Krajevini Makedoniji", navedeno je na zvaničnom sajtu Arheološkog muzeja u Solunu.

Arheološki muzej u Solunu, Grčka Foto: Telegraf.rs

U sklopu muzeja može se videti i postavka koja prikazuje istoriju grada Soluna, u okviru koje se posetioci mogu bolje upoznati i sa nekim, turistima manje poznatim spomenicima, ali i sa urbanom organizacijom grada kroz istoriju.

Arheološki muzej u Solunu, Grčka Foto: Telegraf.rs

Ipak, izložbena postavka nazvana "Zlato Makedonije" predstavlja za mnoge najinteresantniji deo. Ukoliko ste pomislili da je današnji nakit lepo dizajniran, otiđite do ovog muzeja, pa ćete shvatiti kako izgleda savršeno umetničko delo od zlata. Makedonska dinastija po tome je bila poznata, a minđuše, ogrlice i karakteristične vladarske krune sa listićima od zlata, tek su deo izuzetno bogate kolekcije ovog muzeja.

Artefakt od zlata iz drevne Lete, na kome je prikazana scena venčanja boga Dionisa i Arijande, nalazi se u centralnom delu ove izložbene postavke. Savršenost izrade detalja ostavlja posetioce bez reči.

Informacije za posetioce

Svakog dana u periodu od 8.30 do 15.30 časova po lokalnom vremenu Arheološki muzej u Solunu je otvoren za posetioce.

Arheološki muzej u Solunu, Grčka Foto: Telegraf.rs

Prema podacima sa zvaničnog sajta ove kulturne institucije, cena ulaznica iznosi osam evra, a od 01.11. 2022. do 31.03.2023. godine je dostupna snižena cena ulaznica, koje u tom periodu koštaju četiri evra po osobi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja