• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grad fontana u Švajcarskoj poznat je i po odlično očuvanom starom jezgru

Vreme čitanja: oko 2 min.

Staro gradsko jezgro Berna uvršteno je na Listu svetske baštine UNESCO-a

  • 0
Bern, Švajcarska

Foto: Pixabay/gphotography

Gotovo podjednako udaljen od sve tri zemlje sa kojima Švajcarska ima granicu, Bern se nalazi u centralnom delu zemlje. Grad leži na reci Are, koja je vremenom postala jedan od simbola grada.

Staro gradsko jezgro Berna uvršteno je na Listu svetske baštine UNESCO-a, a kako navodi "Wikipedia", po kvalitetu života ovaj grad zauzima visoko mesto, uz Ženevu i Cirih.

Brojne su znamenitosti u Bernu, iako je sa turističkog stanovišta, staro gradsko jezgro najatraktivnije, a odmah zatim i reka Are i njena obala.

Staro gradsko jezgro Berna

Zanimljiva priča vezuje se za nastanak starog dela Berna, koja nas vraća u vreme velikog požara, koji je zadesio nekadašnji grad u prvim godinama 15. veka. Budući da su kuće prvobitno izgrađene od drveta, većina ih je stradala tokom požara, a tom prilikom stradalo je više od stotinu ljudi.

Zbog sprečavanja budućih nesreća, gradske vlasti donose odluku da nove kuće moraju biti izgrađene od kamena, ističe "Bern.com".

Bern, Švajcarska

Foto: Pixabay/ykaiavu

Baš zato se danas u starom gradskom jezgru, koje je podeljeno na Gornji i Donji grad mogu videti građevine od peščara, koje krase arkade, primarno namenjene za zaklon majstorima koji su bili angažovani tokom gradnje.

Počev od 1983. godine Staro gradsko jezgro Berna nalazi se na Listi svetske baštine.

Bern, Švajcarska

Foto: Pixabay/memorycatcher

Ulice i arkade tog dela grada imaju dužinu od šest kilometara, pa važe za jedno od najdužih natkriljenih šetališta na tlu Evrope.

Izuzev brojnih prodavnica, u ovom delu Berna se nalazi i zgrada parlamenta, kao i čuvena Kula sa satom, ali i reka Are i druge znamenitosti.

Bern, Švajcarska

Foto: Pixabay/hpgruesen

Još znamenitosti Berna

Turistima je posebno interesantna i kuća u kojoj je svojevremeno živeo čuveni naučnik Albert Ajnštajn.

Gradnja katedrale u Bernu počela je u prvim decenijama 15. veka, u vreme kada je Bern imao značajan politički uticaj. Njena gradnja završena je tek vekovima kasnije. Tačnije, pred sam kraj 19. veka. Ono po čemu je ova gotička Svetinja specifična jesste 312 stepenika, koji vode do njenog tornja, koji važi za najviši u celoj zemlji. Odatle se, sasvim očekivano, pruža fantastičan pogled na grad.

Neretko se za Bern može čuti i da je "grad fontana", što se opravdava činjenicom da u Starom gradu postoji čak više od stotinu javnih fontana.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja