• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najveće jezero u Sloveniji pravi je dragulj prirode podno Triglava

Vreme čitanja: oko 2 min.

U toku letnjih meseci temperatura vode je oko 24 stepena Celzijusa, dok se Bohinjsko jezero u toku zime neretko zaledi

  • 1
Bohinjsko jezero, Triglav, Slovenija Foto: Pixabay/ivabalk

U podnožju planine Triglav, u samom središtu Julijskih Alpa leži najveće jezero na području Slovenije. Bohinjsko jezero okarakterisano je kao prirodni dragulj zemlje.

Zauzima površinu od skoro 320 hektara i nalazi se na nadmorskoj visini od 526 metara. Maksimalna dubina Bohinjskog jezera je čak 45 metara. Zanimljiv je podatak koji navodi zvaničan sajt Opštine Bohinj, da u njemu gotovo da ne postoji plićak.

U toku letnjih meseci temperatura vode je oko 24 stepena Celzijusa, dok se Bohinjsko jezero u toku zime neretko zaledi. U toku obilnijih padavina, nivo vode u ovom jezeru glacijalnog porekla može da se poveća i do tri metra.

Kad Priroda umeša prste

Pored toga što je najveće u zemlji, Bohinjsko jezero je posebno i po tome što u njemu živi najmanje 16 vrsta riba, ali i čak 53 vrste planktonskih algi. Još oko 60 vrsta beskičmenjaka ima stanište u ovom slovenačkom jezeru.

Bohinjsko jezero, Triglav, Slovenija Foto: Pixabay/sosinda

Kako se radi o pravom, gotovo netaknutom dragulju prirode, to je sasvim jasno da ljubitelji aktivnosti na otvorenom ovde zaista mogu da uživaju.

Zašto treba posetiti Bohinjsko jezero?

Budući da važi za protočno jezero, to iz njega ističe reka, simbolično nazvana Jezernica, koja je i druga najkraća u celoj zemlji. Nakon ulivanja u reku Mostnicu, tvori reku Savu Bohinjku.

Tokom letnjih meseci je moguće i kupati se u njemu, ali i roniti. Dostupne su i druge aktivnosti na vodi, poput vožnje čamcem, recimo, dok se podrazumeva da je ovo jezero i raj za ljubitelje pecanja.

Bohinjsko jezero, Triglav, Slovenija Foto: Pixabay/ivabalk

U toku zime, međutim, moguće je čak i klizanje na zamrznutom jezeru. Međutim, kako napominje "Bohinj.si", neophodan je oprez, budući da klizanje nije organizovano, te da posetioci klizaju na sopstvenu odgovornost.

Ali čak i ako ne želite da se upustite u tu rizičnu aktivnost, zimi možete uživati u fenomenalnom krajoliku Julijskih Alpa.

Na uzvišenju iznad jezera nalazi se i crkva stara više od 700 godina, do koje vodi kameni most. Zajedno predstavljaju jednu od najpoznatijih znamenitosti Bohinjskog jezera.

Budući da je u blizini i jedini nacionalni park u Sloveniji, to je sasvim jasno i zbog čega posebno ljubitelji prirode uživaju prilikom posete ovom jezeru.

Bohinjsko jezero, Triglav, Slovenija Foto: Pixabay/ivabalk

A ako odlučite da Bohinjsko jezero posetite s proleća, ne propustite Međunarodni alpski festival cveća, koji se ove godine održava 17. put na brojnim lokacijama u blizini jezera.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari