• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vožnja fijakerom i bogato zelenilo prva su asocijacija na Sombor

Vreme čitanja: oko 2 min.

A ako izuzmemo parkove i bogato zelenilo, te fijaker, koji je zaista jedan od simbola ovog grada, opevan čak i u pesmi, Sombor se može pohvaliti i drugim znamenitostima

  • 1
Sombor Foto: Telegraf.rs

Sa ponosom stanovnici ovog mirnog grada, koji leži u Bačkoj ravnici ističu da je Sombor jedan od najzelenijih evropskih gradova.

Sa oko 18.000 stabala i dužinom drvoreda od od 121 kilometara, sasvim očekivano, taj epitet i zaslužuje.

Osim bođoša ili koprivića, drveta koje pripada porodici brestova, u Somboru se može uživati i u pogledu na platane, drvo kestena, tise i lipe. Kako navodi "Visitsombor", u gradu postoji i drvo ginka, ali i sekvoje, te četiri i parka i dve šumice.

Sombor ovog toplog avgusta Foto: Telegraf.rs

Vožnja fijakerom somborskim ulicama je posebna atrakcija.

Znamenitosti Sombora

Ako izuzmemo parkove i bogato zelenilo, te fijaker, koji je zaista jedan od simbola ovog grada, opevan čak i u pesmi, Sombor se može pohvaliti i drugim znamenitostima.

Sombor Foto: Mateja Beljan

Simbol grada u arhitektonskom smislu svakako je i zdanje, izgrađeno na temeljima kaštela jednog od Brankovića. Na mestu na kome se danas nalazi Gradska ili Varoška kuća, odnosno Magistrat nekada je bio kaštel Jovana Brankovića, koji je od 1717. godine bio kapetan somborskog vojnog šanca.

Gradska kuća izgrađena je na temeljima njegovog kaštela i to u stilu neoklasicizma, a igrala je značajnu ulogu u istoriji Sombora. Ranije je u njoj funkcionisala Uprava grada, potom Gradski arhiv i biblioteka. Novembra 1918. godine i oktobra 1944. godine je baš tu, kako navodi "Visitsombor" bila izvršena i simbolična primopredaja grada nakon oslobođenja.

Trg Svetog Trojstva centralni je trg u Somboru i zanimljiv je po tome što je izgrađen nakon jedne od epidemija kuge, kao simbol zahvalnosti naroda. Danas ga prati naziv "Ćelavi trg", jer je 1947. godine spomenik posvećen Svetoj Trojici, koji ga je do tada krasio, bio uklonjen.

U Somboru se nalazi i Pašina kula, koja važi za najstariju građevinu u gradu, budući da je izgrađena krajem 16. i početkom 17. veka.

Sombor grad panorama Foto: Telegraf.rs

Prvi arterški bunar krajem 19. veka postojao je na Trgu Svetog Đorđa, na kome se sve do dolaska mađarskih vlasti nalazio i spomenik posvećen srpskom kralju Aleksandru Karađorđeviću.

Crkve u Somboru

Izuzev stare katoličke crkve Presvetog Trojstva, izgrađene u baroknom stilu, u Somboru se nalazi i manastir Svetog arhiđakona Stefana, izgrađen u srpsko-vizantijskom stilu arhitekture.

Sombor grad panorama Foto: Telegraf.rs

Mala pravoslavna crkva posvećena Rođenju Svetog Jovana Preteče i velika pravoslavna crkva posvećena Svetom velikomučeniku Georgiju, još su neki od somborskih sakralnih objekata.

U gradu postoji i Evangelistička hrišćanska crkva, kao i Karmelska crkva Svetog Stjepana Kralja sa samostanom Gospe Karmelske.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Somborka

    12. mart 2023. | 18:15

    U tem Somboru, svega na volju

    Podelite komentar