• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Top 3 atrakcije u jednoj od najmanjih, ali najluksuznijih država na svetu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sa opravdanim razlogom, Monako se smatra najglamuroznijim kutkom na svetu

  • 1
Monako, Monte Karlo

Foto: Pixabay/mrjayw

Sa površinom manjom od tek dva kvadratna kilometra, Kneževina Monako je i jedna od najmanjih država sveta. Uprkos tome, i te kako ima šta da ponudi.

Sa opravdanim razlogom, Monako se smatra najglamuroznijim kutkom na svetu. Blaga mediteranska klima, neobičan teren na kome se nalazi zemlja i obilje luksuza, sve to asocira na ovu zemlju.

Iznad obale uzdiže se čuvena Stena (fr. Le Rocher), koja predstavlja istorijsko jezgro zemlje.

Stari grad koji se tu nalazi posetiocima nudi uživanje u šetnji uskim ulicama i obilje znamenitosti, od kojih neke datiraju još iz 13. veka, kada je kneževina i osnovana.

Monako je poznat i po trkama Formule 1, ali i po brojnim kockarnicama, kao i po ekstravaganciji, a nadasve luksuzu, koji je uočljiv na svakom koraku.

Kneževina Monako

Foto:Pixabay/hpgruesen

1. Monte Karlo

Najbogatiji okrug Kneževine, Monte Karlo je sav u luksuzu.

Brojni restorani vrhunskog kvaliteta, od kojih mnogi imaju i Mišlenove zvezdice, ali i butici, u kojima se prodaje luksuzna roba, osnovno su obeležje ovog okruga, u kome čak postoji i Kvart od zlata (fr. Carre d`Or).

2. Palata princa od Monaka

Na pitoresnom poluostrvu nalazi se zdanje porodice Grimaldi, poreklom iz Đenove, koja je 1297. godine osnovala Kneževinu Monako, navodi “Planetware”.

Monako, smena straže ispred Predsedničke palate

Foto: Pixabay/lecreusois

Rezidencija je privatna, ali je otvorena za posetioce, koji imaju priliku da uživaju u pogledu na sjaj i raskoš. Izuzev pozlaćene "Plave sobe", u kojoj se mahom organizuju zvanični državni događaji, u njoj se nalazi i galerija "Herkul", koju krase freske iz 16. i 17. veka.

Tokom jula i avgusta u dvorištu palate se može uživati u koncertima klasične muzike, koje izvode članovi Filharmonijskog orkestra Monte Karla. Smena straže ispred kneževe palate je posebna atrakcija i odvija se svakog dana u 11.55 časova po lokalnom vremenu.

3. Egzotična bašta

Neverovatno raznolika vegetacija i još neverovatnija pozicioniranost čini Egzotičnu baštu (fr. Jardin Exotique) u Monaku tako posebnom. Nalazi se na uzvišenju i proteže se duž njegovih padina, a iz nje se pruža fascinantan pogled na more.

Monako, Egzotična bašta

Foto:Pixabay/klausdie

Zahvaljujući klimatskim karakteristikama, ovde se mogu videti biljne vrste iz gotovo celog sveta.

Posebno je zanimljiva pećina, izuzetno bogata nakitom, u vidu stalaktita i stalagmita, koja se u ovom vrtu nalazi. Posetioci se mogu uputiti i u organizovane obilaske sa vodičem i to na svakih sat vremena, počev od 10 časova.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Tacno

    17. mart 2023. | 19:27

    Bio sam i nisam mogao da verujem da ljudi onako mogu da zive to je drugi svet,svet bogatih,prosto neverovatno,mora da se vidi da bi se osetio taj luksuz,posle monaka sve je bez veze

    Podelite komentar