• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovih 5 mesta u Srbiji strani turisti preporučuju za posetu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sajt “Touropia” bavi se sastavljanjem liste “najboljih” mesta za posetu u mnogim zemljama, i to kako na osnovu ličnog iskustva, tako i na osnovu iskustava drugih putnika

  • 1
Zlatibor planina, selo, seoski turizam, priroda lepota pejzaž Foto: Shutterstock

Lepote Srbije su nemerljive za mnoge stanovnike naše zemlje. Međutim, da li ste se nekada zapitali šta je to što strani turisti smatraju fascinantnim u Srbiji?

Neko će izdvojiti neverovatnu gastronomsku ponudu, budući da je dobro poznato koliko su jela naše nacionalne kuhinje ukusna. Neko će reći da je to noćni provod, po kome je naročito Beograd poznat. A biće i onih koji će pomenuti gostoljubivost naših ljudi, bogato kulturno-istorijsko nasleđe ili prirodne atrakcije Srbije.

Bilo kako bilo, sajt “Touropia” bavi se sastavljanjem liste “najboljih” mesta za posetu u mnogim zemljama i to kako na osnovu ličnog iskustva, tako i na osnovu iskustava drugih putnika, pa njihova lista 5 najboljih mesta za posetu u Srbiji izgleda ovako.

5. Manastir Studenica

Smešten u centralnom delu Srbije, ovaj manastir fascinira posetioce kako zbog bujnog zelenila kojim je okružen, tako i zbog dve crkve u okviru manastirskog kompleksa.

Izgrađen tokom 12. veka, najpoznatiji je pak po vizantijskim freskama, koje su izrađene tokom 13. i 14. veka, ali i bogatim ukrasima koji se mogu videti u unutrašnjosti manastira.

Sve to se “uklapa u reputaciju manastira kao najbogatijeg manastira u Srbiji”, a u njemu je sahranjen i osnivač manastira i države, Stefan Nemanja.

4. Zlatibor

Popularna planinska destinacija u zapadnom delu Srbije obiluje sadržajima, koji će ispuniti očekivanja turista različitih ukusa, od skijanja u zimskom periodu do šetnji i planinarenja u toku leta.

Čitav region u kome se Zlatibor nalazi poznat je po fascinantnoj prirodi. Stare crkve i istorijska sela, vodopadi, pećine i zelene livade, odličan su način za upoznavanje zemlje. A posle istraživanja destinacije, pomenuti sajt preporučuje uživanje u ukusima zlatiborske pršute, suvog mesa i rakije šljivovice.

3. Novi Sad

Prema evropskim standardima relativno mlad grad, budući da je osnovan tokom 17. veka, Novi Sad leži na obalama Dunava i poznat je po jednoj od najlepših rečnih plaža. Karakterišu ga opuštena atmosfera, brojni parkovi i dobronamerni ljudi.

Najpoznatiji je kao domaćin muzičkog festivala “Exit”, koji se održava na Petrovaradinu, a među značajna zdanja u Novom Sadu spada Gradska većnica, smeštena na glavnom trgu, dobro očuvani stari dvorac Dunđerskih, koji se u blizini nalazi i srpska pravoslavna crkva posvećena Svetom velikomučeniku Georgiju.

2. Subotica

Peti grad po veličini u Srbiji nudi mnoštvo razloga za posetu. Subotica je, pored ostalog poznata i po brojnim zdanjima izgrađenim u stilu “art nuovo”.

Turizam PR Subotica, Sinagoga, dvorište Foto: Andrej Nihil

Posebno se ističu sinagoga i zgrada Gradske većnice, obe izgrađene u prvim decenijama minulog veka, kao i oko vek starija katedrala Terezije Avilske.

Izuzev uživanja u kafićima raspoređenim oko glavnog trga u Subotici, pomenuti sajt ističe i subotički Buvljak kao posebnu atrakciju, karakterišući ga kao jedan od najvećih buvljaka na tlu Evrope.

1. Beograd

Prestonica Srbije, grad je smešten na ušću reke Save u Dunav i nije uvek bio tako lep kao sada, navodi pomenuti sajt. Beograd je razaran čak 44 puta, a danas je domaćin brojnim manifestacijama poput sajmova, filmskih, muzičkih i drugih festivala.

Beogradska tvrđava se smatra najpoznatijim istorijskim mestom, sa muzejima i crkvama, odakle se pruža nestvaran pogled na beogradske reke.

Među muzejima se izdvajaju Narodni muzej, sa više od 400.000 eksponata i Muzej Nikole Tesle, sa brojnim predmetima i dokumentima čuvenog srpskog naučnika.

Na listi pomenutog sajta, među najboljim mestima za posetu u Srbiji našli su se i Nacionalni park Đerdap, Prizren, Nacionalni park Kopaonik, Đavolja Varoši i grad Niš.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Realnost

    16. mart 2023. | 21:19

    Ah, sve popularne destinacije, pretvorene u beton. A toliko lepših mesta. Kao na primer Zaovine, Golija, Kosmaj, manastir Tresije u Rogači, manastir Blagoveštenje u Stragarima. Oplenac u Topoli. Ima toliko lepih mesta.

    Podelite komentar