• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedna od omiljenih plaža u Grčkoj neće biti dostupna za turiste ovog leta: Navagio zatvorena zbog bezbednosti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Plaža Navagio (Navađo) na ostrvu Zakintos, poznata po olupini broda, ovog leta će biti zatvorena za posetioce, odnosno kupače i turiste, zbog straha od klizišta usled erozije litica

  • 0
Plaža Navagio, Ostrvo Zakintos, Grčka Foto: Pixabay/juliussilver

Odluku o zabrani pristupa plaži Navagio (Navađo) na ostrvu Zakintos u Grčkoj preporučio je tim stručnjaka Organizacije za antiseizmičko planiranje i zaštitu (OASP), nakon posete lokalitetu 8. marta, kao deo redovne ponovne procene njene bezbednosti.

Tim OASP-a je rekao da postoji značajan rizik od klizišta zbog erozije okolnih litica.

- Bezbednost stanovnika i posetilaca je iznad svega i odluka je doneta uzimajući u obzir nove naučne podatke OASP-a i njegovog predsednika, profesora Eftimiosa Lekasa, s obzirom na veliki broj posetilaca u ovoj oblasti tokom turističke sezone - rekao je ministar Vasilis Kikilias, prenosi portal Katimerini.

Plaža Navađo na ostrvu Zakintos je već bila zabranjena za lokalno stanovništvo i posetioce od prošlog septembra, nakon što je zemljotres jačine 5,4 stepena Rihtera izazvao odron velikog kamenja sa okolnih litica koje je padalo u zaliv.

Bezbednost plaže će se iznova procenjivati dva puta godišnje.

Plaža Navagio, koju posećuju milioni turista, svrstavaju ostrvo Zakintos u, možda, najfotografisaniju letnju destinaciju na planeti i postala je simbol ovog ostrva. U početku je postojala bojazan da olupina ovog broda predstavlja mrlju na netaknutoj plaži, do tada teško pristupačnoj, ali odlučeno je da ostane tamo gde jeste.

Video: Najčarobnije skrivene plaže na Sitoniji

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja