• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poznato tursko letovalište karakteriše bogato istorijske nasleđe i fascinantna priroda

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osim mnogih istorijski značajnih mesta, ovo tursko letovalište se može pohvaliti i brojnim hotelima različite kategorizacije, odličnim plažama i fascinantnom prirodom

  • 0
turska Alanja, Turska / Foto: Pixabay

Okružena trima planinama, Alanja ima karakteristične klimatske osobenosti, pa ne čudi što je toliko posećeno tursko letovalište na obalama Sredozemnog mora.

Vetrovi koji dopiru iz pravca severa, istoka i zapada nailaze na prirodnu planinsku barijeru, pa je Alanja odlično mesto i za uzgoj mnogih kultura.

Letovalište teritorijalno pripada regionu Antalija, a voće koje se gaji na tom području izvozi se u mnoge zemlje sveta, ističe "Alanya.com".

Alanja, Turska Alanja / Foto: Pixabay

Osim mnogih istorijski značajnih mesta, ovo tursko letovalište se može pohvaliti i brojnim hotelima različite kategorizacije i odličnim plažama, ali i fascinantnom prirodom koja se u Alanji i njenoj okolini nalazi.

Plaže Alanje

Obala ovog turskog letovališta obuhvata oko 100 kilometara, a plaže su mahom prostrane i mnoge od njih su nosioci Plave zastave. Ulaz na plaže je besplatan, dok se korišćenje ležaljki i suncobrana simbolično naplaćuje.

Alanja, Turska Alanja / Foto: Pixabay

Kleopatrina plaža svakako je među poznatijima u ovom letovalištu. U njenom zaleđu nalazi se bogato zelenilo, a sama plaža je prekrivena finim, sitnim peskom. Osim nje, u zapadnom delu Alanje nalazi se i plaže Damlatas i Alara, u čijoj blizini se nalazi i malo ostrvo.

U istočnom delu Alanje je gotovo netaknuta Demirtaš plaža, kao i plaže Turkler i Payallar, koje su prekrivene peskom i kamenjem, tako da svaki turista može da pronađe onu koja mu više odgovara.

I to su tek neke od plaža Alanje.

Istorijske i kulturne znamenitosti

Iako mnogi turisti ovaj grad posećuju najpre u toku letnjih meseci, Alanja može i te kako biti interesantna i u drugim periodima godine, budući da je karakteriše bogato kulturno-istorijsko nasleđe, ali i prirodne lepote.

Alanja, Turska Foto: Pixabay

Crveni toranj jedna je od omiljenih lokacija turista za fotografisanje i jedno od obeležja ovog letovališta. Do vrha kule visoke 33 metra vodi 85 stepenika, navodi "Alanya.com". Na prvom spratu postoji i staza za šetnju, a tu se neretko održavaju i izložbe.

Alanja, Turska Foto: screenshot/Youtube/Stuart`s TRAVEL VIDEOS

Na Listi svetske baštine UNESCO-a nalazi se zamak Alanja. Smešten na oko 250 metara nadmorske visine, ovaj srednjevekovni zamak odličan je način za bolje upoznavanje istorije grada. Do njega vozi žičara, što je posebna ugođaj, jer posetioci imaju prilike da uživaju u lepoti Alanje iz drugačije eprspektive.

Takođe, posetioci mogu uživati u šetnji uskim ulicama i u pogledu na zdanja izgrađena u otomanskom stilu, te videti kasarnu, kapelu i naravno popeti se na najvišu tačku utvrđenja, sa koje se pruža fantastičan pogled na okolinu.

Alanja, Turska Foto: screenshot/Youtube/Stuart`s TRAVEL VIDEOS

Sulejmanova džamija u Alanji izgrađena je tokom 13. veka, a nazvana je tako zato što ju je obnovio sultan Sulejman Veličanstveni. U njenoj blizini se nalazi i Mala džamija sultana Akšabe, u kojoj osim prostorije za molitvu postoji i sultanov, ali i grob još tri osobe.

Andizli džamija poznata je po ostacima seldžučke umetnosti, dok u Alanji postoji i crkva Hidrelez. Izgrađena je tokom 19. veka i danas se, kako ističe pomenuti sajt, koristi za bogosluženja hrišćana i muslimana.

Video: Paralija je jedno od omiljenih grčkih letovališta kod Srba

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja