• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mistika i lekovito bilje, ali i obilje biljnih i životinjskih vrsta sinonimi su za Rtanj

Vreme čitanja: oko 2 min.

Planina Rtanj nalazi se na oko 200 kilometara udaljenosti od srpske prestonice, u istočnom delu zemlje

  • 0

Foto: Ivan Strahinić

Ako postoji planina u Srbiji oko koje se ispreda najviše legendi, onda je to sasvim sigurno Rtanj. Tim pre što je njen izled nalik piramidi, što dodatno podgreva priče o onostranom.

Planina Rtanj nalazi se na oko 200 kilometara udaljenosti od srpske prestonice, u istočnom delu zemlje. Na 1.560 metara nadmorske visine nalazi se Šiljak, koji je i najviši vrh Rtnja.

Svake godine tokom jula meseca na ovoj planini se organizuje i zanimljiva manifestacija, poznata kao "Biljober", koja okuplja ljubitelje prirode i lekovitog bilja, budući da ovde uspeva i čuveni rtanjski čaj.

Jedna od najmističnijih planina Srbije

Ne samo da neobični oblik Rtnja privlači pažnju, budući da je nalik pravilnoj piramidi, nego i po pričama koje je prate.

Manifestacija Biljober, planina Rtanj

Foto: Ustupljene fotografije/Nada Stojčević

Jedna od njih vezana je i za gradnju kapele, na vrhu ove neobične planine, koju prate legende i o skrivenom blagu, pa je neretko bila na meti vandala.

Vidovdanski noćni uspon na Rtanj jedna je od zanimljivih akcija, koja se svake godine izvodi uoči ovog značajnog verskog praznika. Okuplja brojne entuzijaste i ljubitelje prirode, koji ostaju opčinjeni trenutkom rađanja sunca, koje imaju priliku da posmatraju sa najmističnije planine u našoj zemlji.

Specijalni rezervat prirode Rtanj

Zbog činjenice da na pdoručju ove interesantne planine uspevaju endemske i reliktne vrste, počev od 2018. godine Rtanj je i zvanično proglašen Specijalnim rezervatom prirode, navodi "Wikipedia".

Rezervat je podeljen na tri zone, koje karakterišu različiti nivoi zaštite. Osobenost Rtnja ogleda se i u sastavu stena, od kojih je ova planina načinjena. Upravo to je i dovelo do tako bogatog i šarolikog biljnog sveta. Čak 45 odsto ukupne faune ptica koja naseljava područje naše zemlje obitava na Rtnju, dok 18 odsto ukupne flore uspeva baš na ovoj planini.

Zahvaljujući blizini Sokobanje, koja se smatra jednim od najstarijih lečilišta takve vrste u našoj zemlji, Rtanj je poznat i po banjskom turizmu. Mada ovu planinu najčešće posećuju planinari i ljubitelji prirode, ali i onostranog, ne bi li se uverili šta je to što Rtanj čini tako mističnim.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja