• 5

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čuveno crnogorsko letovalište grad je bogate i duge istorije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Budva je podeljena na istorijski centar, oličen u Starom gradu, i na moderni deo grada, koji se proteže uz obalu

  • 5
Crna Gora more Budva Foto: Shutterstock

Jedno od najpoznatijih letovališta Crne Gore ujedno je i bogato kulturno-istorijskim nasleđem. Budva je idealna ne samo za porodični, nego i za aktivan odmor, budući da je poznata i kao grad odličnog provoda.

Podeljena je na istorijski centar, oličen u Starom gradu, i na moderni deo grada, koji se proteže uz obalu.

Istorija Budve vraća nas u peti vek, kada je zabeležena prva ljudska naseobina na tom području, koja je imala status grada, ističe "Waytomonte".

Kasnije su njome vladali grčki i rimski osvajači, a bila je i pod vlašću Mletačke republike, Habzburške monarhije i drugih osvajača, koji su ostavili određeni trag u gradu.

Brojne su legende koje se dovode u vezu sa osnivanje Budve, a među njima je najzastupljenija ona u kojoj se pominje Kadmo. U potrazi za sestrom po imenu Europa ili Evropa, koju je oteo vrhovni grčki bog Zevs, sin feničanskog kralja Agenora stiže i do današnje Budve, koju i osvaja.

Svi putevi vode do Budve Foto: Tanjug/ TO BUDVA/NEWMEDIATEAM

Stari grad kao turistička atrakcija

Nema sumnje da je jedna od najznačajnijih lokacija Budve i njen Stari grad. Šetnja kaldrmisanim srednjovekovnim ulicama i upoznavanje sa bogatom arhitekturom ovog dela Budve nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Budva, Stari grad, Gimnastičarka Budva / Foto: Pixabay

Posebno je atraktivna postavka Arheološkog muzeja Budve, u Starom gradu, koja nudi uvid u bogatu i burnu prošlost grada.

Turizam u Budvi

Neke od najlepših plaža crnogorskog primorja nalaze se baš na području Budve. Kako ističe "Visit-montenegro", otkriće budvanskih plaža pripisuje se turistima iz Češke, koji su među prvima posetili ovo, danas možda i najpoznatije letovalište na crnogorskom primorju.

Svi putevi vode do Budve Foto: Tanjug/ TO BUDVA/NEWMEDIATEAM

Zvanično se za početak organizovanih turističkih poseta u Budvu uzimaju tridesete godine prošloga veka. Tada su najpre češki turisti, a zatim i posetioci iz drugih, mahom evropskih zemalja, počeli da otkrivaju lepote Budve.

Svi putevi vode do Budve Foto: Tanjug/ TO BUDVA/NEWMEDIATEAM

Rivijera bisernih plaža je čest naziv za ovo područje Crne Gore, što se dovodi u vezu sa brojnim plažama Budvanske rivijere, među kojima su najpoznatije Slovenska, Bečićka i plaža Jaz. Ništa manje poznate nisu ni plaže Mogren I i II, te čuvena plaža nazvana Ričardova glava, koja je smeštena u neposrednoj blizini zidina starog grada Budve.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • 😷😷😷😷😷

    20. mart 2023. | 18:36

    Skoro sam bio u Budvi i za mene je katastrofa, plaze nisu uredjene, parking ni za lek, od ulica napravili kao jednosmerne, a zgrade nicu konpecurke. Jednom recju HAOS.

    Podelite komentar

  • mili 999

    20. mart 2023. | 20:09

    U staroj sfrj zna se ko je tamo letovao ljudi sa sela. Eventualno novosadjani daleko im lepa kuca

    Podelite komentar

  • dje je budva

    20. mart 2023. | 18:30

    dje nemere jedan

    Podelite komentar