• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bajkovito mesto u Dolini jorgovana: Tvrđava Maglič dobija adekvatan prilazni put

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za tvrdjavu Maglič nerteko se može čuti da podseća na zamak iz bajke, jer se nalazi na samom vrhu brda, na nadmorskoj visini od oko 150 metara

 • 1

Na samo 20 kilometara od Kraljeva pre skoro osam vekova izgrađena je srednjovekovna trvrđava Maglič, koja je jedan od najznačajnijih kulturno-istorijkih spomenika u Srbiji. Njegovu gradnju započeo je kralj Uroš kako bi od neprijatelja spasio manastire Žiču, Studenicu i Sopoćane. U narodu je poznata kao Dolina vekova i Jerinin grad i ima ogroman turistički potencijal. Međutim, on je dugo zapostavljen jer je putna infrastruktura koja vodi do ove veličanstvene istorijske lokacije godinama bila u očajnom stanju.

To se sada konačno menja, jer je za projekat "Izgradnja saobraćajnog prilaza srednjovekovnoj tvrđavi Maglič, parkinga i srednjovekovnog sela sa pratećim sadržajem", Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Odlukom o izboru jedinica lokalnih samouprava na teritoriji Jugozapadne Srbije za dodelu budžetskih sredstava radi sufinansiranja razvojnih infrastrukturnih projekata, Gradu Kraljevu odobrilo je više od 400 miliona dinara.

- To će biti pravi zamajac za turistički razvoj grada Kraljeva, a tvrđava Maglič je svakako jedan od najvećih potencijala koji može da privuče kako domaće tako i strane goste. Zahvaljujući predsedniku RS i ministarstvu građevine konačno će svi stanovnici Kraljeva ali i turisti iz drugih gradova naše zemlje i država moći da dodju do Magliča i uvere se u lepotu ovog srednjovekovnog grada - rekao je za RINU gradonačelnik Predrag Terzić.

Srednjovekovna tvrđava Maglič nikada nije ni rušena, ni osvajana. Osim izgradnje novog prilaznog puta, već ranije su počeli radovi na sanaciji same tvrđave.

- Gotovo 474 miliona dinara predviđeno je za neophodne radove na sanaciji ovog istorijkog mesta. Kada bude završena priprema projekta i tehnička dokumentacija, raspisaćemo javnu nabavku za izbor izvođača radova. Očekujem da ćemo krajem naredne građevinske sezone moći da na lakši način dođemo do tvrđave Maglič. Jedno od idejnih rešenja predviđa prostor sa starim srpskim selom, amfiteatrom i mostom i pasarelom preko reke Ibar - dodao je Terzić.

Za tvrdjavu Maglič nerteko se može čuti da podseća na zamak iz bajke, jer se nalazi na samom vrhu brda, na nadmorskoj visini od oko 150 metara. Reka Ibar okružuje ga sa tri strane, dok ga sa četvrte dubok rov odvaja od planine stolovi. Prema narodnom verovanju ova tvrđava je dobila ime po gustoj magli koja se često spuštala na čitav taj kraj.

Maglič grad pruža se na oko 2.000 kvadratnih metara, a u njemu se danas mogu videti ostaci palate sa podrumom, Crkva Svetog Đorđa, glavne i pomoćne kapije, sedam kula visokih dvanaest i osma visoka dvadeset metara. Iako u ruševinima zidine Magliča su očuvane, a bedemi su dugački skoro 300 metara.

(Ona.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

 • Gile

  25. mart 2023. | 09:14

  Zasto imam utisak da nije bilo serije Beleznica profesora Miskovica ni od ovoga nista ne bilo,u svakom slaucaju svaka cast!

  0
  0

  Podelite komentar