• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako nije planina, Rajac je idealan za ljubitelje prirode i svih njenih lepota

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vrh Rajac nalazi se na nadmorskoj visini od 848 metara i naročito je omiljen među planinarima, ali i ljubiteljima prirode

  • 0
kosidba, rajac Foto: RINA

Jedan od planinskih vrhova Suvobora poznat je kao omiljeno izletište ne samo stanovnika obližnjeg Ljiga, već i drugih gradova tog kraja i širom zemlje.

Vrh Rajac nalazi se na nadmorskoj visini od 848 metara i naročito je omiljen među planinarima, ali i ljubiteljima prirode.

Rajac, Ljig Foto: Ivan Strahinić

Manifestacija koja nosi naziv "Kosidba na Rajcu", postala je simbol ovog predela. Iz godine u godinu, broj učesnika se povećava, a stekla je i međunarodni karakter.

Rajac za vikend-izlete

Jedan od osnovnih razloga zbog koji stanovnici srpske prestonice, ali i drugih gradova naše zemlje biraju baš Rajac za vikend, jeste njegova odlična pozicioniranost. Od Beograda ga deli oko 90, od Aranđelovca i Valjeva 50-ak kilometara, dok je od Gornjeg Milanovca Rajac udaljen oko 25 kilometara, navodi “Wikipedia”.

Uz to, u pitanju je planinsko područje poznato ne samo po brojnim predelima netaknute prirode, već i po skrivenim jamama i pećinama, ali i bogatom biljnom i životinjskom svetu.

Izuzev zečeva i lisica, na području Rajca obitavaju i srndaći, divlje svinje i fazani, ali i lisice i druge životinje. U bistrim potocima i manjim rekama, koje presecaju ovaj predeo, obitavaju i različite vrste riba. Iako zimzeleno drveće, i to najpre bor i jela, rastu na većim visinama, Rajac je poznat po bogatim šumama hrasta, cera, breze, bukve i jasena.

Priroda i istorija

Staze za pešačenje su lepo uređene na Rajcu, što ga čini idealnim ne samo za pešačenje, nego i za planinarenje, navodi “Serbia.travel”.

I mada ih ima još, među jamama i pećinama na području Rajca, najpoznatija je istoimena, Rajačka pećina. Ne samo da je interesantna zbog mnoštva pećinskih ukrasa, već i zbog potoka koji sa vremena na vreme teče kroz hodnike. Upravo zahvaljujući tome se u Rajačkoj pećini povremeno mogu videti i podzemna omanja jezera, ali i vodopadi izuzetne lepote.

kosači, kosidba, takmičenje, planina Rajac Foto: RINA

Pored toga što je domaćin već pomenutoj kosidbi, na Rajcu se iz godine u godinu organizuje i takmičenje u orijentiringu “Memorijal čika Duška Jovanovića”, ali i vrlo zanimljiva akcija, poznata kao “Dan čistih planina”. Tom prilikom se organizuje i trka biciklima, duž staze duge više od sedam kilometara, ali i ekološka aktivnost, tokom koje učesnici čiste ovaj predeo.

Rajac, Ljig Foto: Ivan Strahinić

Izuzev dva značajna manastira, koja se u blizini Rajca nalaze, ovaj predeo je poznat i po nekoliko spomen-obeležja. Jedan od njih posvećen je stradalima u Kolubarskoj bici, drugi je spomen-česma podignuta u znak sećanja na stradale vojnike iz Velikog rata, a tu je i još nekoliko spomen-obeležja, koji su posvećeni stradalima tokom Drugog svetskog rata.

Manastir Vavedenje, Rajac Foto: RINA

Srednjovekovni manastir Vavedenje nalazi se podno Rajca, a u ataru sela Moravci je i manastir posvećen Svetom arhangelu Gavrilu, poznat i kao manastir Moravci.

Video: Ovo je pravi kosački Vimbldon, takmičari iz Srbije i regiona ukrstili su naoštren alat

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja