• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grad bogatog kulturno-istorijskog nasleđa nekada je bio prestonica Raške države

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na uzvišenju nadomak Novog Pazara nalazi se srpski srednjovekovni manastir Đurđevi stupovi

  • 0
Novi Pazar panorama Foto: Shutterstock

Na raskrsnici trgovačkih puteva, ali i uticaja Istoka i Zapada, u Novopazarskoj kotlini ugnezdio se grad bogate istorije.

Osim planina Golije i Rogozne, Novi Pazar okružuje i Pešterska visoravan.

Grad je poznat po izuzetno bogatom kulturno-istorijskom nasleđu, pa ne čudi što su neke od građevina uvrštene na Listu svetske kulturne baštine UNESCO-a.

Trgovina kao simbol grada

I upravo zbog geografskog položaja koji zauzima, te činjenice da je Novi Pazar bio na raskrsnici trgovačkih puteva, dobija i takav naziv, navodi "Serbia.travel".

Novi Pazar, panorama Foto: Shutterstock

Mnogi osvajači ostavili su svoj trag u ovom gradu, o čemu i svedoče brojne građevine, koje su u Novom Pazaru očuvane do današnjih dana. Posebno je atraktivna poseta Staroj čaršiji, u kojoj se mogu uočiti vizantijski i osmanski, ali i ugarski i uticaji drugih kultura.

Fascinantne građevine Novog Pazara

Izuzev ostataka javnog kupatila, izgrađenog tokom 15. veka, kada su Osmanlije vladale ovim područjem, u Novom Pazaru se može videti i vek mlađa Altun-alem džamija. Upravo ta islamska bogomolja predstavlja značajan deo Stare čaršije i ukazuje na bogatu istoriju i kulturu grada.

Manastir Sopoćani Foto: Tanjug/TOS

Na uzvišenju nadomak Novog Pazara nalazi se srpski srednjovekovni manastir Đurđevi stupovi. Ova svetinja iz 12. veka deo je kompleksa Stari Ras sa Sopoćanima, koji je uvršten na Listu svetske kulturne baštine. Takođe, Petrova crkva, Gradina i tvrđava Ras predstavljaju deo tog istorijski značajnog kompleksa.

Na obali reke Raške nalaze se ostaci nekadašnje Gradske tvrđave. Posebno je atraktivna Kula motrilja, odnosno Stara izvidnica, kako se naziva osmatračnica tvrđave, izgrađena tokom 17. veka, koja je prilično dobro očuvana do današnjih dana.

Novi Pazar, panorama Foto: Shutterstock

U Novom Pazaru se nalazi i dobro očuvan Amir-agin han, izgrađen tokom 18. veka.

Bogatstvo okoline grada

Ne može se posetiti Novi Pazar, a da se ne krene u obilazak njegove okoline. Tim pre što se na oko 30 kilometara od grada nalazi planina Golija, koja je sa srednjovekovnim manastirom Studenica deo programa Čovek i biosfera, u okviru UNESCO-a.

Pešterska visoravan poznata je po predelima neverovatnih prirodnih lepota, idealnih za ljubitelje avanture, takođe je u okolini Novog Pazara.

Na području grada nalazi se i Novopazarska banja, čiji značaj je bio prepoznat vekovima unazad.

I na kraju, ako ste u Novom Pazaru, ne propustite da uživate u ukusima lokalnih gastronomskih specijaliteta, među kojima se posebno izdvajaju čuvene novopazarske mantije i ćevapi. A onda sve upotpunite slatkišima, po kojima je ovaj kraj nadaleko poznat.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja