• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Raj za sva čula: Ostrvo Tinos u Grčkoj nudi beg u savršenstvo

Vreme čitanja: oko 3 min.

Peščane plaže, kajting, pregršt restorana i zalasci za pamćenje

  • 0

Na arhipelagu Kiklada nalazi se jedno ostrvo sa neverovatnom prirodom. Ušuškano u Egejskom moru, najbliže komšije su mu Delos, Andros i Mikonos.

Predstvaljamo vam ostrvo Tinos, nesto gde su plaže peščane i prostiru se stotinama metara duž obalu mora, gde je dobra muzika gde god da se okrenete, iz svih kafića, barova na plaži, restorana i klubova.

Dolazak do Tinosa je brodom, iz Pireja i put traje između četiri i pet sata. Možete doći kolima do Pireja, kupiti kartu za vas i vozilo i autom stići do ostrva. Ovo je veoma praktično rešenje, kako biste imali priliku da, sa lakoćom, obiđete sve čari ovog malog, ali čarobnog mesta.

Cena karte za brod je oko 60 evra, tako da je dostupna opcija većini turista. Sami smeštaji na ostrvu se mogu iznajmiti za prosečne cene od oko 20 evra po noći. Na "Airbnb" i "Booking" sajtovima možete pronaći mnogo sjajnih predloga za vas i vaše društvo.

Vodite računa da, ukoliko niste kolima, iznajmite neki smeštaj koji je blizu grada, a ne toliko u brdu.

A kada se spustite u grad, naići ćete na mnoštvo pozamanterija i radnji, sa ogromnim izborom nakita i suvenira, koji su tipični za ovo ostrvo. Takođe, u gradu ćete naići i na nekoliko galerija, sa veoma interesantim umetničkim delima.

Skoro na svakom ćošku možete naći neki simpatičan kafić ili restoran sa odličnim menijem i pića i hrane. Jedan koji je poznat za Tinos jeste kafić-knjižara. Možete naručiti kafu, sendviče ili nešto za grickanje dok razgledate interesantne knjige i to na više jezika, najviše na grčkom i engleskom.

Cene su relativno pristupačne, malo skuplje od, recimo Atine ili Soluna, ali definitivno nisu toliko visoke da ne možete da priuštite sebi minimum dva obroka na dan.

Ono što je interesantno je da je ostrvo poprilično "modernog" vajba, te ćete videti mnogo mladog sveta kako uživa na plažama, šeta ulicama grada, obilazi lokalna sela (kolima udaljeni maksimum do pola sata).

Na plažama su uglavnom barovi sa ležaljkama, suncobranima i baldahinima u boho stilu, dok je uglavnom tu di-džej koji pušta laganu, "deephouse" muziku. Kokteli i alkohol su u proseku oko 15 evra, dok sendviče i slične "zalogaje" možete naručiti za 10 evra.

Ukoliko ste raspoloženi možete da se oprobate u kajtingu ili surfingu, jer na ostrvu često duva vrlo jak, topao vetar iz Sahare koji ove plaže čini idealnim za ovakve aktivnosti. U suprotnom, možete se izležavati i sunčati na peščanim plažama u bič barovima, uz lagane koktele, dobru muziku i društvo.

Restorani nude različite vrste kuhinja iz celog sveta, pa možete birati između grčke kuhinje (naravno), italijanske, francuske čak i japanske. Cene se kreću od 10 evra pa sve do nekoliko stotina, sve zavisno od toga gde odaberete da jedete.

U seocima, malo iznad Tinosa, možete da vidite autentične kućice iz prošlog i pretprošlog veka, pozamanterije, galerije lokalnih umetnika, crkvice na brdašcima, vetrenjače...

U gradu možete posetiti nekoliko zanimljivih muzeja, sa impozantnim statuama od mermera raznih umetnika, od kojih neke datiraju i nekoliko vekova unazad.

Tinos foto: Tara Tomović

Cena karata u muzeju je šest evra, fotografisanje i snimanje je dozvoljeno, a poseta muzejima zaista vredi, tako da shvatite ovo kao preporuku za kulturu.

Međutim, ovo ostrvo poznato je i po nečem daleko drugačijem, duhovnijem, emotivnijem. Veruje se, da je upravo na ovom ostrvu, dešavaju čuda, molitve bivaju uslišene...

U centru grada, na uzvišenom brdu, nalazi se čuvena crkva posvećena Bogorodici koja nosi naziv Panagia Evangelistrija (Παναγία Ευαγγελίστρια της Τήνου), što u grubom prevodu može značiti: "Ona koja donosi dobre, blagodatne vesti".

Na stotine vernika dolazi upravo da se pomoli i pokloni u ovoj crkvi, i to na malo neobičan način. Klečeći i moleći se, idu na kolenima uzbrdo, dok ne stignu do crkve. Uspon ima oko stotinak metara.

Crkva je izgrađena oko čudotvorne ikone koja je po davnom predanju pronađena nakon što se Bogorodica javila monahinji Pelagiji i otkrila joj mesto gde je ikona bila zakopana. Smatra se da je ikona izvor brojnih čuda. U širem smislu, crkva se  smatra se zaštitnicom pomoraca i isceliteljem nemoćnih.

Cveće i raznorazni mirisi šire se čitavim ostrvom, dok vas sunčani zraci greju, nemamo sumnje da ćete uživati u svim plodovima ovog ostrva.

Tinos Ana Perišić, Ona.rs

Ceo utisak sa ostrva, pogledajte u videu na početku teksta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sveto ostrvo na korak od Atine

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja