• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo poluostrvo u Grčkoj idealna je destinacija za posetu u svako doba godine

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pozicioniranost regije, koja se nalazi praktično na pola puta između dva najveća grčka grada, Atine i Soluna, te par sati vožnje udaljenosti od granice, razlozi su koji olakšavaju posetu ovom delu zemlje

  • 0
Odeljenje turizma Opštine Volos Pilion

Foto: Ustupljena fotografija/Odeljenje turizma Opštine Volos Pilion/Autor: Chris Kouziokas

U žitnici Grčke, kako se regija Tesalija neretko naziva, nalazi se i poluostrvo Pelion ili Pilion, poznato po istoimenoj planini koja ga nadvisuje.

Upravo zahvaljujući kombinaciji planinske i morske klime, budući da Pilion ima izlaz i na Egejsko more, područje je pogodno za boravak tokom cele godine.

Pozicioniranost regije, koja se nalazi praktično na pola puta između dva najveća grčka grada, Atine i Soluna, te par sati vožnje udaljenosti od granice, razlozi su koji olakšavaju posetu ovom delu zemlje.

Odeljenje turizma Opštine Volos Pilion

Foto: Ustupljena fotografija/Odeljenje turizma Opštine Volos Pilion/Autor: Dimitris Mitrolios

Bilo kada da posećujete Pilion, nećete požaliti. Izuzev fenomenalnih plaža, ovde postoji i ski centar, ali i piktoresna sela i mnogi drugi sadržaji.

Plaže poluostrva Pelion

Neće biti pretenciozno ako se navede da su plaže na Pilionu među najlepšima u celoj Grčkoj. Većina onih koje se izdvajaju po lepoti nalaze se na istočnom delu ovog poluostrva.

Plaža Milopotamos udaljena je nešto više od 50 kilometara od grada Volosa i poznata je po kristalno čistoj vodi, iako na njoj nekada može da bude i vetrovito, ističe "Greeka".

Jedna od najpopularnijih plaža u ovoj regiji je Agios Ioanis, a za njom sledi Papa Nero, duga plaža prekrivena finim peskom i okružena obiljem zelenila.

Plaže Potistika, Platajanis i Murtia, te Damuhari i Horefto, još su neke koje se izdvajaju u ovoj regiji.

Piktoresna sela Peliona

Ukoliko poželite makar na kratko da se vratite u prošlost, ne propustite posetu selu Milies. Upravo u njemu je i polazna tačka čuvenog parnog voza, po kome je planina Pelion takođe poznata. Na putu do Ano Lehonije, voz prolazi kroz predele netaknute prirode, a putnici imaju priliku da uživaju ne samo u pogledu, već i u čistom vazduhu.

Prilično je izvesno da se iz sela Makrinica pruža najlepši pogled na Volos i okolinu. Izuzev uživanja u pogledu na tradicionalnu arhitekturu, posetioci se mogu upoznati i sa raskošnim fontanama Makrinice, ali i stoletnim platanima, po kojima je ovo selo prepoznatljivo. Posebno je zanimljiva poseta s proleća, jer je Makrinica znana i po bogatim cvetnim lejama, ističe "Visitgreece".

Odeljenje turizma Opštine Volos Pilion

Foto: Ustupljena fotografija/Odeljenje turizma Opštine Volos Pilion/Autor: Dimitris Mitrolios

Na nadmorskoj visini od pet stotina metara leži celo Cagarada. Prilikom posete ovom selu Peliona, osim uživanja u pogledu na Egej, preporučuje se i poseta kafiću na glavnom trgu, Agia Paraskevi. Tu možete u senci platana, starog minimum deset vekova, zaista uživati.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja