• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

5 zanimljivosti o Srbiji koje (ni)ste verovatno znali

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naša zemlja se može pohvaliti ne samo fenomenalnom prirodom, već i mnogim drugim znamenitostima

  • 1
Đerdap hidroelektrana Đerdapska klisura Foto: Mateja Beljan

Srbija je po mnogo čemu posebna. Bez obzira na to da li su u pitanju prirodne lepote ili graditeljski poduhvati, naša zemlja, bez sumnje ima mnogo toga da ponudi.

Iako smo svi, manje ili više upoznati sa nekim od najvećih srpskih znamenitosti, ima i onih o kojima se baš i ne priča puno. Prosto se njihovo znamenje uzima zdravo za gotovo.

A da to ne bi i ostalo tako, izdvojili smo pet zanimljivosti o Srbiji. Za neke od njih ste verovatno čuli, a za neke možda baš i ne.

1. Najveće veštačko jezero u Srbiji

Sa površinom većom od čak 250 kvadratnih kilometara, Đerdapsko jezero važi za najveće jezero u Srbiji nastalo veštačkim putem.

Zanimljivo je podatak da se od ukupne površine jezera, koje je nastalo prilikom gradnje hidroelektrane Đerdap I, 163 kvadratna kilometra nalaze na teritoriji naše zemlje, navodi "Srbijapodlupom". Zapravo, ovo jezero Srbija "deli" sa susednom Rumunijom.

Procenjuje se da je oko stotinu metara najveća dubina Đerdapskog jezera, na kome se po lepoti posebno izdvaja Đerdapska klisura i utvrđenje Golubački grad, koje je kompletno obnovljeno pre četiri godine i dostupno za truističke obilaske.

Lepote Srbije Foto: Luka Šarac, iz arhive TOS-a, Đerdap

2. Najviša i najniža tačka u Srbiji

Na Prokletijama se nalazi vrh Đeravica, koji je i zvanično najviši planinski vrh naše zemlje, ističe "Osrbiji". Ovaj planinski vrh dostiže nadmorsku visini od 2.656 metara.

Sa druge strane, na svega 28 metara iznad nivoa mora nalazi se najniža tačka u našoj zemlji. U pitanju je mesto gde se reka Timok uliva u Dunav.

3. Najviši vodopad u Srbiji

Ne samo da na Staroj planini postoji veliki broj vodopada, nego se upravo tu nalazi i onaj koji je prema trenutnim podacima okarakterisan kao najviši u Srbiji. U pitanju je vodopad nazvan Kaluđerski skok. Nalazi se na visini od 232 metra na Kaluđerskoj reci, navodi "Sbnature".

Za njim sledi vodopad Koper, visok 103, 5 metara, na Dabičinom potoku, takođe na Staroj planini. Svi ostali vodopadi na ovoj listi su ispod stotinu metara.

4. Nacionalni parkovi

Ukupno je čak pet nacionalnih parkova u Srbiji. Nacionalni park Đerdap, kao najveći u našoj zmelji, zauzima područje najveće klisure probojnice na evropskom tlu, ističe "Serbia".

Takođe, tu su i Nacionalni parkovi Tara i Kopaonik, zatim Nacionalni park Šar planina i Fruška Gora.

5. Najveći pravoslavni hram na Balkanu

Nakon moskovskog hrama Hrista Spasitelja, hram Svetog Save u Beogradu je na drugom mestu po veličini na svetskom nivou, navodi "Wikipedia".

Hram Svetog Save, Vračar Foto: Nikola Tomić

Ujedno je i najveća pravoslavna svetinja kako u našoj zemlji, tako isto i na području celog Balkana.

Glavni krst na beogradskom hramu Svetog Save visok je čak 12 metara, a sama kupola dostiže visinu od 70 metara. Samim tim je i svetinja visoka 82 metra. Prizemlje je površine 3.500 kvadratnih metara, s tim što tome treba dodati i 1.500 kvadrata na galerijama u unutrašnjosti, odnosno 120 kvadrata na galeriji koja se nalazi sa spoljne strane ovog zdanja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovo su najbolja vikend naselja u Srbiji: Odmor za praznike u njima od 10 do 300 evra

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • m

    7. april 2023. | 19:20

    Pitajte Alvirovica iz ‘SAT’, emisije koji je najviši vrh u Srbiji?Pustio u svojoj emisiji , pa kad smo mu skrenuli pažnju banovao nam nalog na instagramu.. bruka od čoveka.. mesto da prizna grešku i ispravi se on se ponaša..

    Podelite komentar