• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Srpska planina koja u potpunosti opravdava svoj naziv: Zlatar nudi mnoge atrakcije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bogata priroda, na nekim mestima gotovo netaknuta, prijatna klima i zanimljive lokacije, čine Zlatar tako interesantnim

  • 0
365 dana kroz Srbiju Zlatar planina - Nova Varoš

Foto: Ivan Strahinić

Zlatna planina u Srbiji i nosi naziv po ovom plemenitom metalu. Poznata po vrlo prijatnoj klimi i velikom broju sunčanih dana u toku godine, planina Zlatar još uvek odoleva masovnom turizmu.

Bogata priroda, na nekim mestima gotovo netaknuta, prijatna klima i zanimljive lokacije, čine Zlatar tako interesantnim.

Mada su u pitanju veštačka jezera, Uvačko, Zlatarsko i Radoinjsko jezero dodatno upotpunjuju lepotu ove planine.

Fascinantna priroda

Ukoliko se uzme u obzir podatak da se kanjon reke Uvac, koji je i stanište beloglavog supa, reliktne ptičije vrste, nalazi u blizini Zlatara, sasvim je jasno da će ljubitelji prirode ovde pronaći brojna mesta za uživanje.

Posebno su interesantne i Ledena i Ušačka pećina na ovoj reci, do kojih se može stići samo čamcima, navodi "Serbia.travel".

365 dana kroz Srbiju Zlatar planina - Nova Varoš

Foto: Ivan Strahinić

Bez obzira u koje vreme da psoetite Zlatar, pronaći ćete zanimljivu aktivnost. Ne samo da je u pitanju planina, naročito atraktivna s proleća, kada se priroda budi, već se može pohvaliti i stazama za alpsko skijanje, ali i oko kilometar dugom glavnom ski stazom. Šetnja planinskim predelima, kao i vožnja nekom od biciklističkih staza na Zlataru, još su neke od aktivnosti koje su na raspolaganju posetiocima ove planine.

Šta videti na Zlataru i okolini?

Izuzev uživanja u predelima neverovatne lepote, Zlatar ima još mnogo toga da ponudi. Ne treba zaboraviti da se na području ove planine proizvodi i čuveni sir, koji neizostavno treba probati.

Prijepolje, manastir Mileševa

Foto: RINA

U zlatarskim selima nalaze se brojne znamenitosti. Među njima se posebno izdvaja spomenik od izuzetnog značaja, najstarija crkva brvnara u Peti.

Isti tip crkava se može videti i u selima na pdoručju planine Zlatar, Radijevići i Kućani, a blizina srednjevekovnog manastira Mileševa čini posetu ovoj planini još zanimljivijom.

Poseta Priboju, gradu koji se nalazi u blizini Zlatara, upotpuniće upoznavanje tog dela Srbije. Izuzev Zavičajnog muzeja, u gradu je i manastir posvećen Svetom Nikoli. A u blizini je i Pribojska banja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja