• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Turizam je na putu da se oporavi i dostigne nivo pre početka pandemije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uprkos različitim vrstama globalnih pritisaka, najnoviji podaci ukazuju na to da je obim putovanja oporavljen u iznosu od 75% putovanja tokom 2019. godine. Očekuje se da će se prošlogodišnji trend nastaviti i ove godine, mada verovatno nešto sporije

  • 0
Avion putovanje putovanja putne torbe Shutterstock

Evropska komicija za putovanja je tokom prethodnog meseca objavila izveštaj za četvrti kvartal prošle godine o turizmu na evropskom tlu i trendovima, koji ga prate, ali i predviđanjima.

Najpre zbog veće potražnje, a zatim i zbog ušteđevine akumulirane u periodu pandemije, oporavak putovanja je sve intenzivniji.

Iako putovanja na udaljenije destinacije kaskaju za onima, koja se odnose na posetu bližim destinacijama, izgledi za ovu godinu deluju ohrabrujuće.

Putnici, koferi, aerodrom, maske, ljudi Foto: Tanjug/AP/Miroslav Lelas

Uprkos različitim vrstama globalnih pritisaka, najnoviji podaci ukazuju na to da je obim putovanja oporavljen u iznosu od 75% putovanja tokom 2019. godine. Očekuje se da će se prošlogodišnji trend nastaviti i ove godine, mada verovatno nešto sporije.

Što se predviđanja tiče, međunarodna putovanja na evropskom tlu će se vratiti na nivo pre početka pandemije najverovatnije 2025. godine, dok bi domaća putovanja u Evropi trebalo da dostignu taj nivo već naredne godine.

- Radujemo se 2023. godini i očekujemo da će turistički sektor u Evropi nastaviti svoj snažan oporavak – prokomentarisao je objavljivanje izveštaja Luis Arauho, predsednik ETC-a, navedeno je na korporativnom sajtu.

Turisti, putovanja, aerodrom, koferi Foto: Shutterstock

Takođe je dodao da su putovanja u Evropi na kratke relacije mahom već uspostavljena, tako da je "pažnja turističke industrije sada okrenuta ka putovanjima na duge relacije".

Evropska putovanja napreduju

Krajem prošle godine je nastavljen oporavak putovanja u Evropi, na šta je uticala kako velika potražnja, tako i činjenica da su mnogi imali prilike da sačuvaju novac namenjen putovanjima tokom pandemije.

Prema pdoacima iz pomenutog izveštaja, skoro jedna od dve destinacije je zabeležila oporavak veći od 80%, u poređenju sa periodom pre početka pandemije.

Najbrži oporavak zabeležile su destinacije na jugu Mediterana. Zbog viših cena, aktuelne su bile pristupačnije destinacije i to Turska, Luksemburg i Srbija, ali i Grčka i Portugal, koje se približavaju nivou od pre početka pandemije. Najsporiji oporavak beleže destinacije na istoku Evrope, zbog trenutno aktuelne situacije.

Najveći pad je zabeležen kako u Finskoj i Litvaniji, tako i u Rumuniji i Letoniji.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja