• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Konstantinos Zervas: Verujem da Srbi imaju istinski interes za mnoge znamenitosti našeg grada

Vreme čitanja: oko 3 min.

U ekskluzivnom intervjuu za Ona.rs, gradonačelnik Soluna, gospodin Konstantinos Zervas, odgovara na mnoga pitanja, koja će interesovati srpske turiste

  • 0
Konstantinos Zervas Grčka Solun Foto: Shutterstock, Konstantinos Tsakalidis / AFP / Profimedia, Telegraf

Srpski turisti koji letuju u regiji Halkidikija imaju naviku da makar jednom posete Solun. Grad koji ih uvek rado dočekuje.

I ne samo zbog Srpskog vojničkog groblja, koje predstavlja mesto svojevrsnog hodočašća za Srbe, već i zbog duha samog grada, tek Solun jeste neizostavna stanica na putu ka moru ili sa mora.

Sa ciljem jačanja prijateljskih odnosa između dve zemlje, turističke organizacije Soluna i Beograda potpisale su nedavno i sporazum o saradnji.

U ekskluzivnom intervjuu za Ona.rs, gradonačelnik Soluna, gospodin Konstantinos Zervas, odgovara na mnoga pitanja, koja će interesovati srpske turiste.

Konstantinos Zervas Foto: Konstantinos Tsakalidis / AFP / Profimedia

Da li imate precizan podatak o broju srpskih turista koji posećuju Solun?

U 2022. godini imali smo 70.000 noćenja Srba u gradu, a većina njih dolaze drumskim putem. Uz to, Beograd i Solun su direktno povezani redovnim avionskim linijama dva prevoznika. Jedan let je direktan, a drugi uključuje i presedanje u Atini.

Takođe sam obavešten da će od 15. maja ove godine biti uspostavljeni letovi srpskog avio-prevoznika za Solun. U planu je osam letova, a po prvi put će biti dodata i dva direktna leta iz grada Kraljeva u Centralnoj Srbiji. Tako ćemo imati 10 direktnih letova za Solun iz Srbije.

Šta biste im preporučili da posete, osim Bele kule, Srpskog vojnog groblja, Ladadike i drugih atrakcija Soluna?

Predložio bih prijateljima iz Srbije da posete naše vizantijske crkve i muzeje. Najpre Arheološki i Muzej savremene umetnosti (MOMus muzej – Macedonian Museum of Contemporary Art).

Ne zaboravimo da su Srbi pravoslavci i verujem da imaju istinski interes za mnoge znamenitosti našeg grada. Važno je znati i to da se u Solunu nalazi 15 spomenika jedinstvene lepote, uvrštenih na Listu svetske baštine UNESCO-a. Konačno, šetnja starom i novom plažom sigurno se ne propušta prilikom posete Solunu.

Bela kula, Solun, Grčka Foto: Telegraf.rs

Nedavno je potpisan sporazum između turističkih organizacija Soluna i Beograda. Da li ste upoznati sa aktivnostima koje su planirane u vezi sa time?

Da, sporazum je potpisan u Beogradu 23. marta između Turističke organizacije Soluna i Turističke organizacije Beograda, sa ciljem da obe organizacije, pojedinačno ili zajedno, promovišu Solun, Beograd i okolinu kao odlične destinacije za “City break” putovanja. Akcenat će biti stavljen na njihovu promociju kao gastronomskih destinacija, uz kulturne, obrazovne i sportske aktivnosti.

Otvorena je mogućnost učešća i drugih organizacija javnog i privatnog sektora, kako u Grčkoj i Srbiji, tako i u inostranstvu, sa ciljem njihovih promocija kao vikend destinacija. Opština Solun i Grad Beograd imaju zajedničke karakteristike i mnoge prednosti, koje se odgovarajućim delovanjem mogu iskoristiti i projektovati, kako bi donele višestruku korist ne samo unutar svojih granica, već i u njihovom širem geografskom okruženju.

Solun, Grčka Foto: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

Kakve ste utiske poneli iz posete našoj zemlji?

Posetio sam Beograd i mogu da kažem da je to bilo veoma lepo iskustvo. Veličina grada ga čini prijateljskim, dok se njegov razvojni put može videti u prostoru. Sa jedne strane Dunav, kralj svih evropskih reka, a sa druge prelepa Sava osvežavaju Beograd.

Iako moderan, u njemu je u suštini, intenzivan balkanski karakter još uvek prisutan i živ. Dopala mi se Kalemegdanska tvrđava, za koju sam pročitao da je jedno, od istorijskih najznačajnijih mesta u Beogradu.

Grčka Solun Foto: Shutterstock

Da li ste upoznati sa postojanjem grčke zajednice u Srbiji i njihovim aktivnostima po pitanju jačanja grčko-srpskih odnosa?

Znam da u Srbiji živi oko 5.000 Grka. Takođe znam da je uglavnom aktivna poslovna zajednica. Veoma dobre i prijateljski nastrojene odnose između naša dva naroda treba smatrati činjenicom, jer oni traju dugi niz godina.

Grčko-srpski odnosi su tradicionalno prijateljski zbog kulturnih, verskih i istorijskih faktora. Većina Grka i Srba su sledbenici Istočne pravoslavne crkve, a dve zemlje su još od srednjeg veka povezane savezničkim ugovorima.

Solun, Grčka Foto: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

I za kraj, šta biste želeli da poručite čitaocima Ona.rs?

Želim da im poručim da dođu u Grčku i da posete Solun u bilo koje doba godine. Siguran sam da će ih naš grad oduševiti, jer ima mnogo opcija za svačiji ukus.

Solun je grad bogate istorije i spomenika, odlične gastronomske ponude, zanimljivih ugostiteljskih objekata i bogatog noćnog života. U radijusu od nekoliko kilometara nalaze se i planine i more. Poslednjih godina uložen je veliki napor da se grad unapredi renoviranjem javnih površina i kroz različite infrastrukturne projekte, što će sigurno upotpuniti doživljaj Soluna za sve naše prijatelje iz Srbije.

Dobro nam došli!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Grčko ostrvo Tinos kao savršena destinacija za letovanje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja