• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Holandski grad na ušću Rajne u Severno more poznat je po brojnim znamenitostima

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posebno je interesantna futuristička arhitektura grada, koji je poznat i po tendencijama usmerenim na održivi razvoj

  • 0
Roterdam, Holandija

Roterdam / Foto: Pixabay/djedj

Najvažnija saobraćajna tačka Holandije, Roterdam je ujedno i drugi grad po veličini u zemlji. Ujedno, luka u ovom gradu se nalazi na prvom mestu u celoj Evropi, dok je u svetu na visokom, trećem mestu.

Pozicioniran na mestu, na kome se u Severno more uliva reka Rajna, Roterdam sa pravom važi za izuzetno značajan holandski grad i u trgovačkom i u industrijskom smislu, navodi "Vikipedija".

Roterdam, Holandija

Foto: Pixabay/3093594

Posebno je interesantna futuristička arhitektura grada, koji je poznat i po tendencijama usmerenim na održivi razvoj. Turističkih atrakcija u Roterdamu ne manjka, što i nije čudno ako se uzme u obzir činjenica da još od prvih decenija 14. veka ima zvaničan status grada.

Inženjerski podvig

Jedna od najpoznatijih atrakcija Roterdama je i most poznat kao "Labud", nazvan tako zbog svog specifičnog oblika. Erazmusov most je zvanično otvoren 1996. godine.

Roterdam, Holandija

Foto: Pixabay/herryway

Najviša tačka ovog mosta je na 139 metara, a njegova dužina je 800 metara. Smatra se da je ovaj zanimljiv most ne samo simbol grada, već je i vrlo značajan za funkcionisanje njegovih stanovnika, uzevši u obzir da spaja stari i novi deo Roterdama, navodi "Holland". Sa jedne strane je predgrađe poznato po elegantnim, istorijski značajnim zdanjima, a sa druge futurističko naselje, u kome su uočljivi neboderi i moderne građevine.

Kuća kocki

Stambeni kompleks građen u obliku kocki, koje se nalaze pod nagibom od 45 stepeni, takođe je jedna od znamenitosti grada na reci Rajni. Holandski arhitekta Piet Blom potpisuje dizajn ovog neobičnog kompleksa.

U okviru muzeja, koji se u ovom kompleksu nalazi, posetioci se mogu bliže upoznati sa njegovim nastankom. Posetu ovoj zanimljivoj lokaciji, kako ističe "Holland", dodatno upotpunjuje i pešački most, koji su upravo ove neobične građevine formirale iznad puta, koji važi za jedan od najprometnijih u gradu.

Delfshaven

Okrug koji je još uvek uspeo da očuva autentični duh Roterdama, ujedno je i idealna prilika da se posetioci bolje upoznaju sa dugom istorijom ovog holandskog grada.

Roterdam, Holandija

Foto: Pixabay/djedj

Posebno je atraktivna poseta nekom od brojnih kafića ili restorana, koji se nalaze u ovom delu grada. Kako ističe "Holland", ono po čemu je Delfshaven još poseban, jeste što se tu može videti predratna arhitektura, budući da je to jedna od retkih lokacija u gradu, koja je izbegla bombardovanje u Drugom svetskom ratu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roterdam, grad umetnosti i najboljih kafića na svetu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja