• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Svaka zemlja ima neki specifičan suvenir: Koje vi birate?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Izuzev relativno malih dimenzija, tako da ne zauzimaju previše mesta u prtljagu, suvenire karakteriše i cena, budući da su u većini zemalja prilično jeftini

  • 1
Suveniri, Evropa Foto: Pixabay/justinat

Da bi ih nešto podsećalo na putovanja, tokom kojih su imali prilike da upoznaju druge zemlje i kulture, ali i da dožive prijatna iskustva, turisti obično prilikom povratka biraju suvenire.

Prema zvaničnoj definiciji, suvenir je neki predmet, obično manjih dimenzija, koji je zapravo svojevrsna uspomena na neko mesto, ali i na događaj, pa čak i osobu, navodi "Vikipedija". Sam pojam potiče od francuske reči koja znači uspomena.

Izuzev relativno malih dimenzija, tako da ne zauzimaju previše mesta u prtljagu, suvenire karakteriše i cena, budući da su u većini zemalja prilično jeftini.

Suveniri, Evropa Foto: Pixabay/publicdomainpictures

Ne samo da to mogu biti različiti odevni predmeti sa natpisima destinacija ili razglednice, te magneti, već i neki ukrasni predmeti koji su specifični baš za tu zemlju. Primera radi, privesci na kojima je prikaz Ajfelovog tornja ili čuveno "Grčko plavo oko", odnosno "mati" protiv uroka, odličan su poklon koji turisti mogu poneti prijateljima sa putovanja u te zemlje.

Ništa manje česti nisu ni suveniri u vidu tradicionalnih jela i pića. Tako se, recimo u suvenirnicama širom naše zemlje mogu pronaći proizvodi koji uključuju domaću rakiju, slatko ili džem, pa čak i pakovanje vanilica.

Svaka zemlja, ipak ima neki svoj specifičan suvenir, koji turisti najčešće i biraju.

Austrija

Bez obzira da li posećujete Beč ili neki drugi austrijski grad, jednostavno je nemoguće da ne primetite čuvene "Mocart kugle". Upravo to i jeste najčešće birani suvenir iz ove zemlje. U pitanju su kugle od marcipana, koje su obložene čokoladom. Iako vam se možda i neće naročito dopasti njihov specifičan ukus, atraktivne su kao suvenir, jer su obložene folijom sa likom čuvenog kompozitora.

Mocart kugle Foto: Profimedia/ALLTRAVEL/Alamy

Belgija

Još jedna evropska zemlja čiji najznačajniji suveniri su vezani za poslastice je i Belgija. Širom sveta je poznata belgijska čokolada, pa ne čudi što se kao suveniri mogu naći u različitim, uglavnom manjim pakovanjima, zbog lakšeg nošenja, navodi "Businessinsider".

Francuska

Gotovo je nemoguće posetiti bilo koju lokaciju u ovoj evropskoj zemlji, a ne kupiti čuveni francuski sir ili neku od lokalnih poslastica.

Suveniri, Evropa Foto: Pixabay/oadtz

Ipak, ako niste baš ljubitelj takvih suvenira, možete se odlučiti i za privezak sa Ajfeolovim tornjem ili za mirisnu sveću. Neke od specijalizovanih prodavnica sveća u Parizu funkcionišu već vekovima, što takve suvenire čini još atraktivnijim.

Grčka

Mada već pomenuti grčki suvenir poznat kao "mati" predstavlja vrlo zanimljiv proizvod i može se naći u gotovo svakoj suvenirnici u ovoj zemlji, turisti se češće odlučuju za tradicionalne gastronomske specijalitete.

Suveniri, Evropa Foto: Pixabay/gregmontani

Maslinovo ulje i masline, grčki "Uzo" ili domaći začini, a najpre origano, zapravo su odličan izbor.

Holandija

Magneti i drugi prozvodi izrađeni tako da predstavljaju simbole Holandije, vrlo su zanimljiv poklon prijateljima ili uspomena sa putovanja.

Suveniri, Evropa Foto: Pixabay/publicdomainpictures

A možete kupiti i suvenir u obliku klompi ili magnete, koji su dodatno ulepšani prikazima lala.

Portugal

Budući da je u pitanju zemlja, koja se nalazi u samom svetskom vrhu po izvozu plute, to nije čudno što se u Portugalu mogu pronaći različiti predmeti izrađeni od tog materijala. Ipak, ukoliko baš i nsite fascinirani njima, uvek vam na raspolaganju ostaju magneti ili čuvena vina.

Suveniri, Evropa Foto: Pixabay/britlish

Španija

Privesci, magneti i drugi proizvodi koji imaju veze sa lepezama, ali i kastanjetama, najčešći su suveniri u ovoj zemlji. Takođe, turisti koji su ljubitelji tog začina, često iz Španije nose šafran, budući da je njegova cena niža nego u mnogim drugim zemljama.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najveći narko-bos dobio prodavnicu suvenira

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • СтеРед

    15. april 2023. | 19:22

    Шајкача је то што ми треба да понудимо.

    Podelite komentar