• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

10 gradova u Turskoj koje bi trebalo makar jednom posetiti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako su u vrhu liste turista uglavnom Istanbul, Izmir i neka od letovališta u ovoj zemlji, ima turskih gradova koje bi trebalo posetiti makar jednom u životu

  • 0
Sultan Ahmedova džamija, Turska, Istanbul Foto: Shutterstock

Letovališta, moderni gradovi, bogato istorijsko i kulturno nasleđe, zanimljivi gastronomski specijaliteti... Sve je to Turska. Ali i mnogo više od toga.

Iako su u vrhu liste turista uglavnom Istanbul, Izmir i neka od letovališta u ovoj zemlji, ima turskih gradova koje bi trebalo posetiti makar jednom u životu.

Lista deset gradova u Turskoj, koje bi trebalo upoznati, prema "Visitturkey.in", izgleda ovako:

1. Ankara

Sasvim očekivano, glavni grad zemlje prvi je na listi. I mada je, nekako u senci Stambola na Bosforu, Ankara i te kako ne zaostaje po pitanju znamenitosti.

Turska Antalija Kas Foto: Shutterstock

2. Antalija

Jedan od najznačajnijih gradova na Turskoj rivijeri definitivno ne treba zaobići. Turisti iz celog sveta vrlo rado biraju da odmor provedu baš u Antaliji.

3. Bodrum

Danas moderan grad na obalama Egejskog mora, Bodrum je nadaleko poznat kao antički Halikarnas, u kome se nalazio i još čuveniji mauzolej. U njemu se uočava idealan spoj tradicionalnog i modernog.

Bodrum, Turska Foto: Pixabay/sameshempire

4. Bursa

Nekada vrlo značajan grad, Bursa se danas sa pravom karakteriše kao svojevrstan muzej na otvorenom. Bogato istorijsko i kulturno nasčeđe, svedoči o njegovoj dugoj istoriji.

5. Jedrene

Budući da je u pitanju grad, koji je bio u vreme postojanja Otomanskog carstva njegova druga prestonica, sasvim je jasno da Adrijanopolj, kako se Jedrene još naziva, predstavlja grad bogatog nasleđa.

6. Istanbul

Neretko karakterisan i kao Grad nad gradovima, nekadašnji Carigrad ne spaja samo dva kontinenta, već i njihovu bogatu istoriju, kulturu i tradiciju.

7. Izmir

Današnji turski Izmir je pre nekoliko vekova bio poznat kao Pariz Istoka, što je bio sinonim za Smirnu, grad pretežno naseljen grčkim i jermenskim stanovništvom.

Izmir, Turska Foto: Pixabay/1508857

8. Konija

Nekadašnji Ikonion, a danas Konija, jedan je od najstarijih stalno naseljenih gradova u celoj zemlji. Važi za grad u kome se tradicija posebno neguje i poštuje.

9. Trabzon

Uz brojne prirodne lepote, ovaj grad na obalama Crnog mora posetiocima nudi uvid i u dugu, bogatu istoriju celog regiona.

10. Šanlijurfa

Poznat i kao Urfa, ovaj turski grad ranije je bio znan i pod grčkim nazivom Edesa. Karakteriše ga i naročito bogato kulturno nasleđe.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja