• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedna od najbezbednijih destinacija: Evropa iz ugla solo putnice

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo zanimljivo putešestvije počinjalo je uglavnom iz luke Dover. Odatle su mladi britanski studenti kretali put Holandije, Švajcarske i Nemačke

  • 0
Putovanja, odmor Foto: Shutterstock

Nekada je bio običaj da mladi Britanci po završetku studiranja krenu na put, sa ciljem boljeg upoznavanja Evrope.

Dužina putovanja, poznatog po kolokvijalnom izrazu „Grand tour“ zavisila je uglavnom od toga koliko novca su imali na raspolaganju.

Već krajem 18. i početkom 19. veka na takva putovanja su počele da odlaze i Britanke. Cilj je bio da bolje upoznaju Stari kontinent, njegovu kulturu i istoriju, te da tako upotpune obrazovanje. Neke od njih ostavile su i značajna svedočanstva u vidu putopisa.

putovanja, putovanje, porodična putovanja Foto: Pixabay/stocksnap

Ipak, u to vreme, žene baš i nisu bile u prilici da iskuse tokom putovanja sve ono što su mogli muškarci kao turisti.

Danas je to drugačije, o čemu svedoči i Meri Mekgilivrej, za „Visiteurope“.

Italija kao glavna destinacija

Ovo zanimljivo putešestvije počinjalo je uglavnom iz luke Dover. Odatle su mladi britanski studenti kretali put Holandije, Švajcarske i Nemačke.

Peruđa, Umbrija, Italija Foto: Pixabay/evondue

Ipak, njihov osnovni cilj na tom putovanju bilo je upoznavanje kulture i istorije Italije. Tada je putovanje bilo mnogo kompleksnije, što danas nije slučaj.

Putovanje švajcarskom železnicom nudi uživanje u neverovatnim prirodnim lepotama. Pruga dalje vodi do italijanskog grada Tirana, na severu zemlje. Izuzev uživanja u nekim od najboljih gastronomskih specijaliteta tog dela Italije, ne treba propustiti ni posetu glavnoj crkvi u mestu. Izgrađena tokom 16. veka, ova svetinja je poznata po predanju da se u njoj još septembra meseca 1504. godine prikazala Devica Marija.

Toskana, Italija Foto: Pixabay/nimrodins

Sijena

Grad koji je simbol italijanske elegancije bio je sledeća stanica britanske solo putnice. Glavna katedrala u Sijeni, zbog svoje neobične arhitekture, važi za jednu od najlepših na čitavom Starom kontinentu. Ujedno je i glavni simbol Sijene.

Poseta glavnom gradskom muzeju predstavlja odličan način za bolje upoznavanje istorije ovog italijanskog grada.

Koloseum, Colosseo Foto: Marko Jovanović

Rim

Poslednja stanica tokom ovog zanimljivog putešestvija bila je italijanska prestonica. Drevni grad poznat po bogatom istorijskom i kulturnom nasleđu, nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

U želji da ponese zanimljivu uspomenu sa ovog putovanja, Meri je posetila jednog od najpoznatijih slikara portreta u Rimu.

I za kraj, ono što ova britanska solo putnica posebno ističe jeste da je Evropa jedna od najbezbednijih destinacija za putovanja, na koja kreću solo putnice.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Znamenitosti Rima - put u kolekvu civilizacije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja