• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poseta "kraljici Dunava" nije kompletna bez upoznavanja ovih 5 atrakcija

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šetnja Vaci ulicom, koja je glavna pešačka zona grada ili pogled na Dunav, koji u Budimpešti nalikuje moru, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim

  • 0
budimpešta Budimpešta / Foto: ©Hungarian Tourism Agency

Među brojnim atrakcijama koje nudi kraljica Dunava, kako se neretko mađarska prestonica naziva, nije baš tako jednostavno izdvojiti one koje bi obavezno trebalo posetiti.

Jednostavno, gde god da se nađete u Budimpešti, naići ćete na neku znamenitost, koja će vas opčiniti.

Šetnja Vaci ulicom, koja je glavna pešačka zona grada ili pogled na Dunav, koji u Budimpešti nalikuje moru, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Ništa manje nije zanimljiv ni Trg heroja, dok se pogled na zgradu Parlamenta jednostavno ne propušta u večernjim časovima.

1. Budimski dvorac

Ukoliko želite da bolje upoznate dugu i bogatu istoriju mađarske prestonice, poseta Budimskom zamku je obavezna. Posebno je fascinantan pogled odatle na veličanstveni Dunav i sam grad.

budimpešta Foto: ©Hungarian Tourism Agency

U okviru kompleksa na uzvišenju nalaze se Mađarska nacionalna galerija, Nacionalna biblioteka Sečenji i Istorijski muzej Budimpešte.

2. Trg heroja

Iako je zvanično u pitanju trg, mnoge turiste ovaj deo mađarske prestonice podseća na spomenik. Trgom heroja zaista i dominira velelepni spomenik, na čijem vrhu se nalazi statua arhanđela Gavrila. Sa obe strane ovog stuba su arkadni spomenici, na kojima se uočavaju prikazi statua ugarskih vladara. Upravo na ovom trgu nalazi se i Grob neznanog vojnika.

3. Ostrvo Margaret

Na potezu od Margaretinog mosta do mosta Arpad nalazi se rečno ostrvo Margaret, koje je jedna od osobenosti "kraljice Dunava". Činjenica da na većem delu ostrva, dugog nešto manje od tri kilometra, nema saobraćaja, čini ga pravom oazom.

Na Margaretinom ostrvu nalaze se i ostaci samostana iz srednjeg veka, navodi “Timeout”, ali i termalno kupatilo izrađeno u art deko stilu. Posebno je atraktivna poseta vodotornju, kao i uživanje u nekom od ružičnjaka.

4. Centralna gradska pijaca

Odličan način za upoznavanje duha mađarske prestonice je i poseta centralnoj gradskoj pijaci. Ne morate ni kupiti ništa od proizvoda. Dovoljno je samo da prošetate između tezgi i uživate ili u fascinantnoj arhitekturi same pijace ili u ponudi, što voća i povrća, što lokalnih gastronomskih specijaliteta ili suvenira.

Budimpešta, Mađarska Foto: Pixabay/walkerssk

5. Zgrada Parlamenta

Već smo pomenuli da je jedna od atrakcija posmatranje zdanja Parlamenta Mađarske u predvečerje, budući da je osvetljenje te građevine u najmanju ruku fantastično.

Sa kupolom visokom nešto manje od stotinu metara i vitkim tornjevima, izrađenim u neogotičkom stilu, ovo zdanje fascinira posetioce i u toku dana.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Grčko ostrvo Tinos kao savršena destinacija za letovanje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja