• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prirodno lečilište u Sloveniji otkriveno je pre više od dva veka

Vreme čitanja: oko 2 min.

Počev od 1962. godine Terme Čatež su stekle status prirodnog lečilišta, odlukom nadležnog Ministarstva zdravlja

  • 0
Terme Čatež, Slovenija Foto: Shutterstock

Pre više od dva veka na obalama reke Save u današnjoj Sloveniji došlo se do neverovatnog otkrića. Na prostoru Čateškog polja otkrivene su lekovite termomineralne vode.

U sačuvanom Zapisu o Čateškim Toplicama, pominju se otkrića iz 1802. godine. Kako je zapisano, tada su ljudi na tom području “kopali jame u šljunku ili pesku, ogradili ih granama i u njima se “kaljužali””, prenosi “Terme-catez”.

Voda u ovim poznatim termama izbija sa dubine između tri i šest stotina metara, a njena temperatura na izvorištu kreće se između 58 i 63 stepena Celzijusove skale.

Terme Čatež, Slovenija Foto: Shutterstock

Ukupno je 11 izvora termomineralne vode na području Čateža, pa ne čudi što je to danas jedna od najpoznatijih slovenačkih banja.

Bogata ponuda termi Čatež

Brojni su bazeni u okviru istoimenog hotela, kao i bogata dodatna ponuda, koja uključuje i veliki broj različitih terapija, ali i akva-park. Voda u bazenima je različite temperature, pa se tako posetiocima nudi uživanje u hiper i hipo termalnoj vodi.

Terme Čatež, Slovenija Foto: Shutterstock

Počev od 1962. godine Terme Čatež su stekle status prirodnog lečilišta, odlukom nadležnog Ministarstva zdravlja.

Kome pogoduje boravak u Čatežu?

Iako nema nikakve sumnje da će benefite od boravka u Termama Čatež imati svi, a posebno mališani, koji mogu uživati u brojnim atrakcijama akva-parka, postoje određene bolesti i stanja koja se leče upravo u ovim termama.

Izuzev stanja nakon različitih povreda, a primarno sportskih, boravak u Termama Čatež pogoduje i osobama koje pate od ginekoloških oboljenja. Poseban akcenat je stavljen na osobe koje su bile podvrgnute operaciji zbog postojanja raka dojke.

Terme Čatež, Slovenija Foto: Shutterstock

Takođe, lekovite termomineralne vode ove slovenačke banje mogu pomoći i osobama koje pate od reumatskih oboljenja. Kako ističe zvaničan sajt ovog lečilišta, indikacije su i neurološka oboljenja, ali i stanja nakon moždanog udara. Uz to, svi kojima je potrebno lečenje degenerativnog spoljnog zglobnog reumatizma, mogu potražiti spas u ovom lečilištu.

Posetiocima su na raspolaganju i različite vrste terapija. Izuzev termo i eletro terapije, u ponudi je i mehanoterapija, kao i terapeutska gimnastika, odnosno kineziterapija, ali i ultrazvučna i laserska terapija.

Podrazumeva se da u ovoj čuvenoj slovenačkoj banji, podjedanko mogu uživati i posetioci koji nemaju nikakvih zdravstvenih problema. Terme Čatež posebno su atraktivne u toku leta, kada su u funkciji otvoreni bazeni.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nestvarni vodopadi na reci Beu i strmi kanjon Nere: Rumunski dragulj prirode nadomak Srbije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja