• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sopot ne postoji samo u Srbiji: Istoimeni bugarski grad bogat je atrakcijama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sopot je udaljen oko pet kilometara od Karlova i istorijski je upamćen kao grad preporoda zemlje. Smešten je u Karlovačkoj kotlini

  • 2
Grad Sopot, Bugarska Foto: Shutterstock

Na udaljenosti od oko 130 kilometara od prestonice Bugarske nalazi grad, za nas intersantnog naziva.

Sopot je udaljen oko pet kilometara od Karlova i istorijski je upamćen kao grad preporoda zemlje. Smešten je u Karlovačkoj kotlini.

Nastao je još tokom 14. veka i poznat je po brojnim znamenitostima.

Grad Sopot, Bugarska Foto: Shutterstock

Uz to se u Sopotu svake godine okuplja veliki broj ljubitelja paraglajdinga, budući da se tu održavaju i brojna takmičenja u toj sportskoj disciplini.

Grad bogate istorije

Pored toga što se na oko dva kilometra udaljenosti od Sopota nalaze ostaci srednjovekovnog utvrđenja Anevsko Kale, i u samom gradu postoje brojne atrakcije koje svedoče o njegovoj dugoj i plodnoj istoriji. Pomenuto utvrđenje bilo je u sklopu grada Kopsisa, koji je tu postojao u periodu između 13. i 14. veka.

Grad Sopot, Bugarska Foto: Shutterstock

Sam grad je istorijski poznat kao značajan centar zanata na tlu Bugarske. U Sopotu se nekada proizvodilo sukno, prela vuna i izrađivali odevni i upotrebni predmeti od tih materijala.

Da sve bude još zanimljivije, prva fabrika nemenjena proizvodnji stakla i flaša, na čitavom Balkanskom poluostrvu otvorena je upravo u ovom bugarskom gradu, ističe “Bulgariatravel”.

Grad Sopot, Bugarska Foto: Shutterstock

Jedan od poznatih nacionalnih pisaca po imenu Ivan Vozov, rođen je u Sopotu. Danas se u njegovoj rodnoj kući nalazi muzej, koji je jedna od znamenitosti grada. Hadži Mančova, Badina i Šoševa kuća, kao i Frateva i Tumbalijeva kuća, još su neke od znamenitih građevina ovog bugarskog grada.

Manastiri i crkve Sopota

Iako u samom gradu postoje značajna zdanja, koja su nemi svedoci njegove duge i bogate istorije, posebnu pažnju posetilaca privlači Devojački manastir. Posvećen je Presvetoj Bogorodici i nalazi se u samom centru.

Grad Sopot, Bugarska Foto: Shutterstock

U blizini ovog manastira nalazi se crkva, koja je posvećena Svetim apostolima Petru i Pavlu. Tek oko kilometar deli manastir Svetog Spasa i grad Sopot. I danas aktivni manastir, osnovan je tokom 18. veka. Na prostoru ispred ove svetinje, poznatom kao Manastirska livada, često se organizuju zanimljive kulturne manifestacije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ulica Alekse Šantića u Mostaru

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • poljska

    22. april 2023. | 18:37

    sopot y poljskoj na obali baltičkog mora između gdinje i gdanjska

    Podelite komentar

  • Miki

    22. april 2023. | 19:24

    Sopot,grad u 12 vijeku,se nalazi u Nevesinju,Republika Srpska

    Podelite komentar