• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

6 atrakcija koje bi obavezno trebalo posetiti u gradu na Bosforu: Riznica turističkih bisera

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nije jednostavno među tako brojnim atrakcijama i zanimljivim mestima izdvojiti ona koja bi obavezno trebalo posetiti. Za bolje upoznavanje Grada nad gradovima biće potrebno mnogo više vremena nego što turisti u prvi mah planiraju

  • 0
Turska, more, Istanbul Foto: Shutterstock

Činjenica da je u pitanju grad izuzetno duge i po mnogo čemu fascinantne istorije, te da se prostire na dva kontinenta, dovoljne su da bude jasno zašto je Istanbul tako poseban.

Značajne istorijske građevine i neverovatan spoj tradicionalnog i modernog ono je što na prvi pogled karakteriše ovaj turski grad.

Nije jednostavno među tako brojnim atrakcijama i zanimljivim mestima izdvojiti ona koja bi obavezno trebalo posetiti.  Za bolje upoznavanje Grada nad gradovima biće potrebno mnogo više vremena nego što ste možda isplanirali.

Istanbul Foto: shutterstock.com

Ipak, među brojnim atrakcijama u Istanbulu, izdvajaju se one koje su i najposećenije.

1. Crkva Svete Mudrosti

Sasvim sigurno jedna od najpoznatijih, ako ne i najpoznatija građevina u Istanbulu je i crkva Agia Sofia. Izgrađena kao hrišćanska bogomolja, tokom vekova je funkcionisala i kao muzej, a danas je to islamska svetinja.

Koliko je ovo zdanje fascinantno jasno pokazuje i podatak da se neretko karakteriše kao osmo svetsko čudo, navodi Travel.earth.

2. Plava džamija

Izgrađena u prvim decenijama 17. veka u blizini crkve Svete Mudrosti, ne bi li nadmašila njenu velelepnost, Plava džamija ipak stoji rame uz rame sa njom i danas.

Miloš Dojčinović, Istanbul, Plava džamija, Foto: Telegraf.rs

Zbog zidova obloženih pločicama karakteristično plave boje, koje su ručno rađene, džamiju sultana Ahemta prati ovaj naziv.

3. Cisterna bazilika

U blizini pomenute dve atrakcije Istanbula nalazi se i podzemna cisterna, izgrađena tokom trećeg veka. Počev od šestog veka, stanovnici Istanbula su upravo zahvaljujući ovim cisternama imali vodu.

Istanbul, Cisterna bazilike Foto: Milica Rajić

Do jednog od ulaza u ovo fascinantno mesto pod zemljom, vodi 52 stepenika. Podzemna komora koja zauzima površinu od čak 9.800 kvadratnih metara u najmanju ruku deluje nestvarno.

4. Crkva Svetog Spasa

Znana i kao crkva Hora, ova građevina datira iz 11. veka. Grčka pravoslavna crkva Svetog Spasa čuva neverovatne freske i mozaike, na kojima je prikazan život Isusa Hrista i Device Marije. Veći deo mozaika, koje je jedan od turskih sultana tokom istorije obložio, danas je restaurirana.

5. Dolmabahče palata

Najveća palata ne samo u ovom gradu na Bosforu, već i u celoj zemlji, prostire se na površini od 45.000 kvadrata. U njoj postoji ukupno 285 soba i 46 sala, te 68 toaleta i šest kupatila.

Zdanje karakterišu različiti stilovi arhitekture, a kristalni luster koji se nalazi u svečanoj sali palate Dolmabahče smatra se najvećim takve vrste u celom svetu.

6. Galata kula

Pogled sa 67 metara visokog tornja, koji je jedan od simbola Istanbula, može se u najmanju ruku okarakterisani kao nestvaran.

đevrek u Turskoj Turska  Kula Galata toranj tvrđava, Itanbul Foto: Shutterstock

Izgrađena tokom 14. veka, u jednom trenutku je služila kao kasarna, ali i kao tamnica. Danas je Hristova kula, kako je nekada bila nazivana, prilagođena turističkoj poseti, pa se na njenom vrhu nalaze ugostiteljski objekti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja