• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najsunčanije hrvatsko ostrvo poznato je po odličnim plažama i brojnim atrakcijama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izuzev grada Hvara, posetioce neretko fascinira i Stari grad

  • 0
Ostrvo Hvar, Hrvatska Foto: Pixabay/dieterg

Brojni su razlozi zbog koji se baš Hvar svrstava među najatraktivnija hrvatska ostrva. Duga i bogata istorija, fascinantna arhitektura i lepe plaže tek su neki od njih.

Ako se svemu tome doda i podatak da Hvar ima najveći broj sunčanih sati u toku godine među svim hrvatskim ostrvima, sasvim je jasno zbog čega je čest izbor turista iz celog sveta.

Izuzev grada Hvara, posetioce neretko fascinira i Stari grad. Ništa manje zanimljivi nisu ni Jelsa, Sućuraj i Vrboska, navodi Croatia-tourism.

Atrakcije grada Hvara

Gornjim delom glavnog grada ovog hrvatskog ostrva dominira tvrđava Španjola, koja je i jedno od njegovih obeležja. Tokom 20-minutne šetnje do tvrđave, posetioci mogu uživati u parku prirode, poznatom po bogatom mediteranskom rastinju.

Ostrvo Hvar, Hrvatska Foto: Pixabay/silberfuchs

Ulazak u tvrđavu se naplaćuje, a karta košta sedam evra. Izuzev uživanja u fascinantnom pogledu na Hvar i Paklena ostrva, ne propušta se ni obilazak nekadašnjeg zatvora, smeštenog dva metra ispod zemlje.

Ostrvo Hvar, Hrvatska Foto: Pixabay/dieterg

Glavna gradska katedrala, Saborna crkva Svetog Stefana poznata je po karakterističnim baroknim elementima. Ulaz u ovu crkvu se ne naplaćuje, a u njenoj unutrašnjosti se mogu videti neka od izuzetno interesantnih umetničkih dela.

Stari grad na Hvaru

Budući da je osnovan 385. godine, Stari grad se smatra najstarijim naseljenim područjem na ostrvu. Ujedno je tu i glavna ostrvska luka, koja je odlično saobraćajno povezana sa ostalim lokacijama na Hvaru.

Izuzev lepih plaža, na području Starog grada mogu se videti i odlično očuvane građevine, koje svedoče o njegovoj dugoj istoriji.

Vila Petra Hektorovića i palata Sime Ljubića, neka su od zdanja koja privlače pažnju prilikom posete ovom grad una ostrvu. Posebno su interesantne i crkve posvećene Svetom Stefanu i Svetom Nikoli, karakteristične po renesanstnom stilu gradnje.

Ostrvo Hvar, Hrvatska Foto: Pixabay/danbar44

Plaže na Hvaru

Izuzev uređenih i organizovanih plaža, Hvar se može pohvaliti i brojnim skrivenim uvalama i plažama, koje privlače posebno pažnju turista željnih mira. Bez obzira u kom delu ostrva bili stacionirani, nema sumnje da će pronaći plažu po svom ukusu.

Ždrilca, Mina i Jagodna, te plaža Stiniva, tek su neke koje izdvaja Visit-hvar kao najatraktivnije.

Turistima su takođe posebno interesantne plaže na Paklenim ostrvima, smeštenim u blizini glavnog grada Hvara.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nebo plavo poput safira, more čisto kao suza, bele plaže, zaljubljeni parovi: Naša verzija raja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja