• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Obnovljena tvrđava Fetislam iz 16. veka

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Mali grad " sa dvostrukim zidovima građen je 1524. godine, u obliku četvorougaonika sa 12 kula, da bi docnije sagradili i "Veliki grad ", sve ukupno na 16 hektara.

  • 1
Fetislam Foto: Jürgen Sorges / akg-images / Profimedia

Posle tri godine, iz fondova EU, rekonstruisana je tvrđava Fetislam u Kladovu. Taj jedinstveni kulturno-istorijski kompleks iz 16. veka je uporište za razvoj turizma ne samo u opštini Kladovo, već i u Donjem Podunavlju.

Najstariji opis vojnog turskog utvrđenja od 1.100 koraka, u obimu, na obali Dunava, dao je turski putopisac Evlija Čelebija.

"Mali grad sa dvostrukim zidovima građen je 1524. godine, u obliku četvorougaonika sa 12 kula, da bi docnije sagradili i "Veliki grad", sve ukupno na 16 hektara.

Izgradnju Fetislama naredio je Sulejman Veličanstveni 1524. godine, a sam naziv tvrđave potiče iz turskog jezika i znači "kapije islama". 

S obzirom na to da se nalazi na strateški veoma važnom mestu, tvrđava je bila interesantna brojnim osvajačima. Najduže je bila u rukama Osmanlija, preuzimale su je austrougarske snage, a u vreme Prvog srpskog ustanka bila je u rukama našeg naroda. Tvrđava je predata knezu Mihailu Obrenoviću 1867. godine.

- Tvrđava Fetislam je po mnogo čemu specifična, godinama je urušavana, osvajana, ali su nam Turci i naš narod ostavili zaista vrednu kolekciju sa kojom možemo da radimo, a na nama je da to čuvamo - reklo je Aleksandra Vasiljević, v.d. direktora TO Kladovo.

Obnovljene su ulazne kapije, lagumi, letnja pozornica, kompletni bedemi. Sagrađen je i moderan vizitoski centar koji povezuje Mali i Veliki grad, a čuvaće vredne eksponate i izložbe dostupne posetiocima. Turizam u opštini Kladovo obnavljanjem tvrđave Fetislam dobija veliko pojačanje.

- Ja zaista mislim da neće da neće samo turizam u opštini Kladovo unaprediti, nego će to unaprediti turizam u celoj Istočnoj Srbiji. Za Kladovo je zaista bitno što smo obnovoli tvrđavu, zahvaljujući EU i Vladi republike Srbije - smatra Saša Nikolić, predsednik Opštine Kladovo.

Ono što je karakteristično za letnju pozornicu na tvrđavi Fetislam je činjenica da svi programi i koncerti koji se ovde budu održavali, pod‌jednako dobro čuće se čak preko Dunava u susednoj Rumuniji.

Golubačka i Ramska tvrđava, Lepenski vir, tvrđava Fetislam, Rajačke pimnice i Feliks Romuliana, pojaviće se kao paket turističke ponude Istočne Srbije i Donjeg Podunavlja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Aaa

    24. april 2023. | 17:58

    ..moglo je da se pretvori u Kladovo na vodi to zemljište

    Podelite komentar