• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedan od najmodernijih španskih gradova, ujedno je i jedan od najposećenijih

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poseta baziliki Sagrada Familia, koja je jedan od simbola Barselone, smatra se obaveznom. Za bolje upoznavanje života grada ne treba propustiti ni šetnju lokalnim pijacama i uživanje u kulinarskim specijalitetima, po kojima je ovaj španski grad poznat

  • 2
la sagrada familia Foto: Ken Cheung/Unsplash

Sredozemno more i arhitektura poznata po Gaudijevom stilu prva su asocijacija na jedan od najposećenijih gradova u Španiji.

Barselona se smatra i jednim od najmodernijih gradova, koji turistima nudi mogućnost kako posete značajnim lokalitetima, tako isto i uživanja u čarima bogatog noćnog života.

Poseta baziliki Sagrada Familia, koja je jedan od simbola Barselone, smatra se obaveznom. Za bolje upoznavanje života grada ne treba propustiti ni šetnju lokalnim pijacama i uživanje u kulinarskim specijalitetima, po kojima je ovaj španski grad poznat.

Crkva Svete porodice

Slobodno se može reći da je Sagrada Familia jedno od najpoznatijih dela čuvenog španskog arhitekte, Antonija Gaudija, ističe “Barcelona-tourist-guide”.

Barselona, Španija Foto: Pixabay/dominickvietor

Zanimljiv je podatak je gradnja ovog zdanja, koje je danas jedan od simbola Barselone, počela pre gotovo dva veka.

Primarno izgrađena u gotskom stilu arhitekture, na ovoj bazilici radio je najpre drugi španski arhitekta. Gaudi je zaslužan za brojne izmene u arhitekturi Sagrada Familie, budući da je 1882. godine i zvanično on preuzeo radove. Čitave četiri decenije je bio usmeren na taj projekat, a kako ističe “Vikipedija”, poslednjih 15 godina svog rada posvetio je upravo ovom zdanju.

la sagrada familia Foto: Bernard Hermant/Unsplash

Ova bazilika se smatra najposećenijom atrakcijom Španije i nalazi se na listi Svetske baštine UNESCO-a.

Znamenitosti Barselone

Šetnja jednom od najpoznatijih gradskih ulica, smatra se jednom od atrakcija ovog španskog grada. Ulica La Rambla duga je oko 1.200 metara i u njoj se može videti veliki broj lokalnih ugostiteljskih objekata i zanimljivih prodavnica.

Ulica La Rambla, Barselona, Španija Foto: Pixabay/andriusm

Na njenom kraju koji se nalazi u blizini mora je i spomenik Kristoforu Kolumbu, navodi “Spain.info”. Na vrhu stuba visokog 52 metra nalazi se statua visoka sedam metara, a spomenik je izrađen tokom poslednjih decenija 19. veka. Posetioci se mogu popeti do vidikovca, sa koga se pruža nestvaran pogled na Barselonu.

Izuzev već pomenute bazilike Svete porodice, u Barseloni se nalazi i katedrala. Izgrađena na mestu, na kome je ranije postojala ranohrišćanska bazilika. Iako je izgrađena u periodu kada je u arhitekturi vladao romanički stil, katedrala u Barseloni ima mnoge karakteristike gotičke arhitekture.

U gradu se, pored ostalih, nalazi i muzej Pabla Pikasa, kao i Nacionalni muzej umetnosti Katalonije, te Muzej savremene umetnosti Barselone.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Killian

    29. april 2023. | 05:04

    Zahvaljujući požrtvovanoj borbi preCednika vučića, Barselona je najposećeniji grad u Evropi.🤣 Ovako bi to zvučalo po botovski.

    Podelite komentar

  • pancho villa

    28. april 2023. | 21:06

    ko još ide u separatistički region

    Podelite komentar