• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Legenda o jednom od omiljenih izletišta u zapadnoj Srbiji daleko je od lepe

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da bi bilo izgrađeno jezero, koje je danas jedno od omiljenih letnjih izletišta u tom delu Srbije, čitavo jedno naselje je potopljeno

  • 0
Zlatarsko jezero Foto: Shutterstock

Nastalo 60-ih godina prošloga veka na mestu, na kome je veštački pregrađena reka Uvac, Zlatarsko jezero se po veličini nalazi na trećem mestu u našoj zemlji.

Deli ga nešto više od deset kilometara od Nove Varoši, a poznato je i kao jezero Kokin Brod, budući da je baš kod tog mesta i pregrađena reka.

Potapanje Kokinog Broda

Da bi bilo izgrađeno jezero, koje je danas jedno od omiljenih letnjih izletišta u tom delu Srbije, čitavo jedno naselje je potopljeno.

U njemu je postojalo sve što je bilo potrebno za život meštana: škola, pekara, stadion, zadružni dom, hotel, pošta, strugara i mnoge druge građevine, navodi “Zlatarinfo”.

Postojala su u Kokinom Brodu i dva mosta. Stariji, izrađen od drveta i noviji, poznat i kao Uvački. Gradnjom brane i nastankom Zlatarskog jezera, čitavo jedno mesto je potpuno potopljeno.

Nastanak “srpske Atlantide”

Iako se ne može osporiti značaj koji je hidroelektrana imala za ceo taj kraj, ne treba prenebregnuti ni činjenicu da su ljudi ostali bez domova, koje su decenijama stvarali.

Zlatarsko jezero, Kokin brod Foto: Shutterstock

U monografiji o hidroelektranama na Limu naveden je podatak da je 16 domaćinstava sa tog područja iseljeno, a da je odštetu dobilo ukupno 180 domaćinstava, budući da su im kuće delimično poplavljene, prenosi “Zlatarinfo”.

Nisu potopljene samo kuće i čitava domaćinstva, već i crkva posvećena Svetom Jovanu Krstitelju. Nešto kasnije, umesto nje je na lokalitetu Ljubičina ravan, koji se nalazi na području sela Vilovi, sagrađena nova crkva.

Zlatarsko jezero Foto: Darko Ćirović

Razlog zbog koga ovo jezero u zapadnom delu Srbije prati, ne tako prijatna legenda da je u pitanju ukleto mesto, vezana je za činjenicu da se na području potopljenog naselja nalazilo i groblje. Tome svedoči danas i vrh Dumbelskog brega, u čijem podnožju je nekada postojalo lokalnog groblje. Baš na tom mestu postoji i krst, koji je zaslugom Eparhije Mileševske podignut, kako bi svedočio o postojanju groblja.

Kako prenosi pomenuti portal priču starijih meštanki, postoji verovanje da će jezero “uzimati svoje žrtve, sve dok se ne izjednači broj duša koje tu ginu sa brojem neupokojenih, onih čije duše još uvek lutaju ispod vode”.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovo su najbolja vikend naselja u Srbiji: Odmor za praznike u njima od 10 do 300 evra

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja