• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nije Grčka samo za letovanje: 5 atrakcija koje ne treba propustiti

Vreme čitanja: oko 2 min.

ojedine se mogu pohvaliti i prilično dobro očuvanim antičkim hramovima, koje prate i zanimljive legende, ali i čudima prirode, koja se još retko gde u svetu mogu videti

  • 0
Atina Akropolj

Foto: Telegraf/N.L

Neosporno je da su mnoga grčka ostrva naročito atraktivna, što dokazuje i veliki broj stranih posetilaca. Posebno u toku leta.

Međutim, u zemlji koja je često izbor i mnogih turista iz Srbije, kada je u pitanju letnji odmor, postoje i mnoge druge destinacije, koje su vredne posete.

Na nekima od njih je priroda ta koja posetiocima oduzima dah, a na nekima istorijske znamenitosti. Pojedine se mogu pohvaliti i prilično dobro očuvanim antičkim hramovima, koje prate i zanimljive legende, ali i čudima prirode, koja se još retko gde u svetu mogu videti.

1. Atina

Neretko se uz prestonicu Grčke vezuje krilatica da je kolevka moderne civilizacije. A da je to tako, lako se može uočiti gotovo na svakom koraku. Drevni atinski Arkopolj, ponosito stoji i danas. Uprkos seizmičkoj aktivnosti, koja je prisutna na tom području, Akropolj ostaje gotovo netaknut.

Ništa manje nije značajno ni uzvišenje Filopapu ili zatvor, u kome je tamnovao Sokrat. Brojni muzeji, među kojima se po značaju i veličini zbirke posebno izdvaja Nacionalni arheološki muzej, još su neki od razloga zbog koji se Atina smatra jednom od najznačajnijih atrakcija u kopnenom delu zemlje.

2. Olimp

Planina na čijem vrhu je stolovalo 12 bogova i boginja grčkog panteona, sa razlogom privlači pažnju ne samo ljubitelja istorije, već i planinarenja i prirode, budući da se na području te planine nalazi i istoimeni nacionalni park. Prvi takve vrste u zemlji.

3. Delfi

Mesto na kome je svoja proročanstva, izrečena u zagonetkama, znatiželjnicima saopšatavala antička proročica Pitija, još je jedna od atrakcija u kopnenom delu Grčke.

Proročište u Delfima i Arheološki muzej svedoče o drevnoj istoriji, dok je i priroda oko ovog lokaliteta posebno interesantna, ističe “Travelandleisure”.

4. Nafplio

Grad poznat kao prva prestonica Grčke, Nafplio je igrao izuzetno značajnu ulogu u istoriji zemlje. Tvrđava Burtzi jedan je od njegovih simbola, a zanimljiv je podatak i da u ovom gradu postoji, po mnogo čemu jedinstven muzej, u kome se mogu videti brojanice iz celog sveta.

Manastiri Meteora, Grčka, manastiri, Meteori

Foto: Pixabay/athena24

5. Manastiri Meteora

Fascinantno, spektakularno, očaravajuće...sve to opsiuje manastire podignute na vrhu visokih stena. Manastiri Meteora ili Meteori, kako ih mnogi nazivaju, za Srbe su posebno značajni. Tačnije, jedan od njih i to Veliki Meteor, budući da je ktitor tog manastira bio niko drugi do sinovac srpskog cara Dušana, car Jovan Uroš Nemanjić, čije je monaško ime bilo Joasaf.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja