• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

I dan-danas Sveti Vasilije bdi nad manastirom izgrađenim visoko u steni

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osećaj koji vernici imaju kada se vijugavim putem približavaju manastiru Ostrog ne da se tako lako rečima opisati. Jednostavno, treba ga doživeti

  • 0
Manastir Ostrog Manastir Ostrog / Foto: Mateja Beljan

Jedan od najposećenijih manastira Srpske pravoslavne crkve nadaleko je poznat po čudima, na kojima vernici zahvaljuju Svetom Vasiliju, osnivaču manastira Ostrog.

Izgrađen visoko u steni, na okomitoj litici, svojom belinom čini da i ceo predeo sija nekom neverovatnom svetlošću. Osećaj koji vernici imaju kada se vijugavim putem približavaju manastiru Ostrog ne da se tako lako rečima opisati. Jednostavno, treba ga doživeti.

Isto kao i uspon od Donjeg do Gornjeg manastira, u kome se i danas čuva kivot sa zemnim ostacima Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog.

Uzan put, a svi prođu

Kada se pominje manastir Ostrog, ne može da se ne pomene put koji do njega vodi. Izuzetno uzan i nadasve vijugav, čini se da se vozila na njemu ne mogu mimoići. Međutim, milošću Svetog Vasilija, koji i danas bdi nad ovom svetinjom i vernicima, nesreće se tu jednostavno ne događaju.

Tačnije, i ako nekada dođe do nekih nesreća, mnogi vernici kasnije svedoče o čudotvornim spasenjima. Ima njih dosta opisanih u knjizi “Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac”, koju je manastir Ostrog izdao 2001. godine, povodom 330 godina od upokojenja ovog svetitelja.

manastir Ostrog Foto: Ustupljene fotografije/Nada Stojčević

Donji manastir posvećen je prazniku Svete Trojice i u njemu se vernici obično ne zadržavaju dugo, jer ih put vodi u Gornji manastir, u kome se čuvaju mošti ovog svetitelja, za koje se veruje da su čudotvorne.

Celivanje moštiju

Iako mnogi vernici sa nestrpljenjem čekaju da uđu u omanju kapelu, ne bi li celivali mošti Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog, tu se zahteva strpljenje. Kapela nije velika, te shodno tome i nije moguće da u nju u istom trenutku uđe veći broj vernika.

Ostrog, manastir Ostrog, Sveti Vasilije ostroški Foto: Tanjug/AP

Zato je potrebno srediti misli i sačekati, jer će svako ko je strpljiv i ko je došao tu sa pravim razlogom i iskrenim mislima, sigurno ući u nju. Celivanje moštiju ovog svetitelja osnovni je razlog zbog koga vernici posećuju manastir Ostrog. O osećaju koji vernik ima nakon toga ne treba trošiti reči.

Miris koji se proteže duž celog puta od Donjeg do Gornjeg manastira dugo će vam još ostati u nozdrvama. A sećanje na celivanje moštiju Svetog Vasilija i poseta mestu na kome je ispustio svoju plemenitu dušu, ostaju zauvek u vašim mislima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Monah Zosim iz manastira Tumane: Običaji za Veliki petak i Vaskrs

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja