• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Autentična gastronomska ponuda i brojni arheološki lokaliteti čine Krit posebnim

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stari i dobro očuvani gradovi, zanimljiva sela u kojima se može osetiti autentični kritski duh i odlična letovališta, sve to nudi najveće grčko ostrvo. Poseban akcenat turisti stavljaju na kritsku kuhinju, koja je poznata po specifičnim jelima

  • 0
Ostrvo Krit, Grčka Foto: Pixabay/davestem

Najveće grčko ostrvo, ujedno je i peto po veličini u oblasti čitavog Mediterana. Osim odličnih letovališta, Krit odlikuje i izuzetno bogata istorija, budući da je minojska civilizacija nastala upravo na tom ostrvu.

Impresivni planinski venci, fenomenalne plaže, autentična gastronomska ponuda i neka od najfascinantnijih mesta u Grčkoj, tek su neki od razloga za posetu Kritu.

Stari i dobro očuvani gradovi, zanimljiva sela u kojima se može osetiti autentični kritski duh i odlična letovališta, sve to nudi najveće grčko ostrvo. Poseban akcenat turisti stavljaju na kritsku kuhinju, koja je poznata po specifičnim jelima.

Gradovi Krita

Glavni grad ostrva, Hanija ili Hanja je drugi grad po veličini. Odmah nakon Irakliona. Duga i bogata istorija grada uočljiva je na svakom koraku, kao i uticaji brojnih osvajača koji su tokom minulih vekova njome vladali, navodi „Visitgreece“.

Posebno je atraktivan stari grad, oko nekadašnje venecijanske luke. Redovnom brodskom linijom Hanija je povezana sa atinskom lukom Pirej, a u blizini grada je i aerodrom, tako da je lako dostupna putnicima. Jedan od prepoznatljivih gradskih simbola je i svetionik, koji su izgradili Mlečani u drugoj polovini 16. veka.

Ostrvo Krit, Grčka Foto: Pixabay/vladimirya

Izuzetno bogat istorijskim spomenicima, Iraklion je najveći grad na ostrvu. Arheološki muzej u ovom gradu jedan je od najznačajnijih u celoj zemlji, iako u Iraklionu postoje i mnogi drugi, vrlo zanimljivi muzeji i spomenici.

Retimno i Agios Nikolaos gradovi su na Kritu koje takođe ne treba propustiti, jer nude obilje atraktivnih pejzaža i značajnih istorijskih lokaliteta.

Neke od znamenitosti Krita

Palata u Knososu je, sasvim sigurno, jedna od najpoznatijih atrakcija na najvećem grčkom ostrvu, mada postoje i druga značajna arheološka nalazišta koja svedoče o dugoj i bogatoj istoriji Krita.

Klisura Samarija, ostrvo Krit, Grčka Foto: Pixabay/tinabierhoff

Šetnja dobro očuvanim starim jezgrima kritskih gradova odličan je način ne samo za uživanje u minulim vremenima, nego i za bolje upoznavanje istorije samog ostrva.

Brojna sela koja se mogu pohvaliti autentičnošću još su jedna od atrakcija Krita. Slobodno se može reći da ona predstavljaju značajnu vrednost ostrva.

Klisura Samarija, ostrvo krit, Grčka Foto: Pixabay/Alain95440

Na Kritu se nalazi i više od 30 klisura, ističe „Visitgreece“, među kojima je najpoznatija Samaria. Budući da se veruje da je Zevs rođen baš na tom grčkom ostrvu, to ne čudi što na Kritu postoji i Zevsova pećina.

Ostrvo Spinalonga, koje je bilo korišćeno za smeštaj obolelih od lepre, danas je još jedna od atrakcija Krita. Nakon knjige Viktorije Hislop koja obrađuje tu temu, ostrvo Spinalonga je preraslo u jednu od najpoznatijih lokacija koju posećuju turisti tokom letovanja ili odmora na Kritu.

Gastronomska ponuda, posve drugačija od ostalih delova Grčke, čini Krit posebnim. Čuvena gravijera, sir sa ovog ostrva koji ima zaštićeno poreklo ili punjeni cvetovi tikvica, ali i kritska domaća rakija, spadaju u red specijaliteta koje treba isprobati.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Grčko ostrvo Tinos kao savršena destinacija za letovanje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja