• 4

Vreme čitanja: oko 3 min.

Šta ne raditi tokom boravka u Severnoj Makedoniji

Vreme čitanja: oko 3 min.

Severna Makedonija s pravom nosi epitet zemlje čuda

  • 4
Severna Makedonija Foto: Promo/ Turistička organizacija Severne Makedonije

Priroda svojom veličanstvenom lepotom zaslepljuje poglede, a kulturno-istorijske znamenitosti ostavljaju bez reči brojne posetioce.

"Ne spavajte kada posećujete Severnu Makedoniju!"

Jer ćete propustiti mesta koja će vas oduševiti, gde ćete se osećati toplo i voljeno, a naravno i probaćete najbolje makedonske specijalitete, pa ćete poželeti da se vratite ponovo.

Kada putujete u Severnu Makedoniju, svakako ne treba da prođete bez zaustavljanja u nekom od makedonskih planinskih mesta. Zelenilo i bujna priroda je prva stvar koju ćete videti pri ulasku u zemlju. Ne smete propustiti ovu lepotu koja ima brojna mesta koja plene svojim rekama, prijatnom atmosferom i tradicionalnom hranom svog podneblja.

Galičnik

Ko je bio – zna, ko nije – pokajaće se ako to uskoro ne učini. Galičnik ćete najbolje doživeti tokom galičke svadbe, ali je divno u bilo koje doba godine. Samo se pobrinite da ste toplo obučeni i spremni da upijete sirovu lepotu pejzaža.

Vevčani

Čak i ako nemate vevčanski pasoš, domaćini će vas srdačno dočekati i ugostiti. Smešten na istočnim padinama u podnožju Jablanice, ovaj mali, ali duhovno bogat kraj oduševiće vas prirodom. Ne zaobiđite ukusnu hranu i, ako ste u mogućnosti, budite deo Vevčanskog karnevala za autentičniji osećaj okoline.

Smolare

Smolare je naizgled kao mnoga sela u Severnoj Makedoniji – tiha, mirna i puna gostoljubivih domaćina, u okviru opštine Novo Selo, Strumica. Ali postoji nešto što ga izdvaja od ostalih. U pitanju je, naravno, Smolarski vodopad koji se nalazi na severnim padinama planine Belasice. Ne smete propustiti ovaj magični vodopad jer se ne može opisati rečima.

Za Severnu Makedoniju se takođe kaže da je zemlja vina. Ne smete propustiti male porodične vinarije i degustirati vino proizvedeno u Tikveštiji.

Severna Makedonija Foto: Promo/ Turistička organizacija Severne Makedonije

Tikveš je centar gde se proizvode vina. Najstariji vinski podrum koji postoji od 1885. godine je Vinski podrum Tikveš, koji više od jednog veka stvara vina za sve svoje ljubitelje, od grožđa iz tikveškog kraja. Idealan zbog svog položaja, tikveški kraj proizvodi najkvalitetnija vina. Najpoznatija vinska marka Tikveša je crno vino T'ga za jug, koje se dobija od najmoćnije crne sorte Vranec.

Kada planirate šetnju glavnim gradom Skopljem, svakako treba posetiti Staru skopsku čaršiju.

Kada planirate da posetite glavni grad Skoplje, ne smete propustiti da prošetate Starom skopskom čaršijom, žilom grada u kome se tradicija susreće sa modernim, ali naravno i centrom grada sa brojnim spomenicima. Da vidite prelepu arhitekturu, brojne zanatlije i autentične radnje, da probate ćevape, lahmadžun ili burek, da probate ratluk, ali i tursku kafu i čaj.

Ako volite mediteransku klimu ne zaboravite da posetite Dojran

U Dojranu ćete naći mediteransku klimu, toplinu i gostoprimstvo ljudi, ali i jeftine cene, toplo i lekovito jezero. Topla klima omogućava obilje mediteranskog bilja u dvorištima Dojrančana. Nar, smokve, masline izuzetnog kvaliteta rastu na svakom koraku. Mediteranski miris širom Dojrana u kombinaciji sa ukusnom tradicionalnom ribom na trsci razlog je zašto da posetite ovaj južnomakedonski grad. Karakteristika ovog specijaliteta je da se riba umotava u trsku i tako peče na roštilju.

Ovo je samo deo lepota koje Severna Makedonija ima, ali da biste sve to doživeli, potrebno vam je nekoliko dana, kao i prijateljstvo sa lokalnim stanovništvom, oni su ti koji će vam pričati o svakom komadu ove zemlje, o običajima, gde se nalazi ima najbolji roštilj i specijalitete gde se održavaju žurke i brojni događaji koje vredi posetiti.

(Ona.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: 136. Smederevska jesen

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Salko

    15. oktobar 2023. | 08:35

    Moje komsije Dance i Nidza su primer pravih domacina iz tih krajeva...Pozdrav voljeni moji

    Podelite komentar

  • Lih

    15. oktobar 2023. | 07:54

    Odvratna zemlja i jos odvratniji Ljudi.

    Podelite komentar

  • Salih

    15. oktobar 2023. | 07:51

    Ma najobičnija Prćija.

    Podelite komentar