• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvi krak Halkidikija krije mnoga zanimljiva mesta i fenomenalne plaže

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grad Kasandrija je sedište opštine u kojoj živi gotovo 17.000 stalnih stanovnika. Budući da su na Kasandri neka od najpoznatijih letovališta u tom delu Grčke, broj stanovnika se u toku sezone značajno uvećava svake godine

  • 0
Grčka, Kasandra Foto: Mateja Beljan

Gotovo cela površina prvog kraka poluostrva Halkidiki u Grčkoj pripada teritorijalno opštini Kasandra, u okviru regije Centralna Makedonija.

Manji, severni deo ovo prsta, kako se kraci tog grčkog poluostrva često nazivaju, deo je opštine Nea Propontida, navodi grčka “Vikipedija”.

Udaljena tek oko 80 kilometara od Soluna, ova opština se proteže od Nea Fokie, preko Afitosa i Kalitee, pa do Kriopigija, Haniotija i Polihrona, te čuvenog letovališta Pefkohori, koje je čest izbor naših turista. Paljuri, Nea Skioni i Furka, još su neka od poznatih mesta na ovom kraku poluostrva Halkidiki.

Grad Kasandrija je sedište opštine u kojoj živi gotovo 17.000 stalnih stanovnika.

Budući da su na Kasandri neka od najpoznatijih letovališta u tom delu Grčke, broj stanovnika se u toku sezone značajno uvećava svake godine.

Najposećenija letovališta Kasandre

Iako se ne može baš pohvaliti prostranom plažom, Pefkohori se smatra jednim od najposećenijh letovališta Kasandre. Ljubitelji aktivnog odmora ovde će pronaći brojne sadržaje, mada je u pitanju ne tako veliko letovalište.

Grčka, Kasandra Foto: Mateja Beljan

Oni koji su ljubitelji nešto mirnijeg odmora, neretko biraju Polihrono, letovalište koje se nalazi nadomak Pefkohorija. Plaža je značajno prostranija i šira, a turistima su na raspolaganju i brojni smeštajni i ugostiteljski objekti, ali i drugi sadržaji, koji će osigurati lep odmor.

Između užurbanog Pefkohorija i mirnijeg Polihrona, ugnezdilo se letovalište Hanioti. Poznato je po odličnoj plaži i obilju četinara, koje ga okružuje. Uz Kaliteu, važi za jedno od najlepših letovališta u tom delu Halkidikija.

A kad smo već pomenuli Kaliteu, ne možemo se ne osvrnuti na fantastičan pogled i nestvarno plave nijanse mora, po kome je ovo letovalište na Kasandri poznato.

Autentični Afitos

Na uzvišenju sa koga se pruža fantastičan pogled prema zalivu Toroneos nalazi se Afitos, neretko okarakterisan kao najlepše mesto na Kasandri, navodi “Visitkassandra”.

Afitos Foto: Mateja Beljan

Izuzev po nestvarno lepom pogledu, Afitos je poznat i po građevinama od kamena, izgrađenim u tradicionalnom stilu, što ovom letovalištu daje posebnu dozu šarma. Naročito je zanimljivo to što se gotovo na svakom zdanju nalazi i natpis o vlasnicima i godini gradnje, a ako neko želi da menja nešto na svojoj kući ili drugom objektu u Afitosu, za to će mu biti neophodne dozvole nadležnih. Upravo tako ovo mesto uspeva da odoli modernim tendencijama i očuva svoju autentičnost.

Najpoznatije plaže na Kasandri

Okružena borovima i drvećem maslina, ali i bogatim mediteranskim rastinjem, plaža Furka je jedna od najlepših u tom delu Halkidikija. Ništa, međutim, nisu manje interesantne ni plaže u Kalitei, Haniotiju ili Polihronu.

Grcka leto letovanje Halkidiki Hanioti Chaniotis Hanioti / Foto: Shutterstock

Peščani rt Posidi jedna je od atrakcija Kasande. Idealan je za ljubitelje avanture i odlične plivače, a a zbog jakih morskih struja i prilične dubine, savetuje se dodatan oprez prilikom posete, ističe “Visitkassandra”.

Ljubitelji ronjenja će uživati na plaži Nea Fokea, dok su plaže Mesonisi i Kipsa idealne za ljubitelje osame i romantike.

Za mališane je idealna plaža Lutra. Ova plaža u letovalištu Agia Paraskevi poznata je po dugom plićaku, što je čini pogodnim za one koji baš nisu vešti plivači.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Grčko ostrvo Tinos kao savršena destinacija za letovanje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja