• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ljubitelji romantike će uživati: Posetite pećinu u kojoj su se sretali Afrodita i Apolon

Vreme čitanja: oko 2 min.

U blizini letovališta nalaze se i Afroditine stene, mesto za koje se veruje da je zaslužno za rođenje starogrčke boginje ljubavi

  • 0
Pafos, Kipar Foto: Pixabay/erikkarits

Mesto na kome je iz morske pene rođena boginja Afrodita nalazi se na Kipru. U pitanju je Pafos, koji je u davna vremena bio značajan centar ostrva.

Danas je ovaj grad na petom mestu po veličini na celom Kipru i značajan turistički centar jednog od najsunčanijih mediteranskih ostrva.

Legenda koja se vezuje za nastanak ovog grada pominje sina Pigmaliona i jedne od Nereida, Galateje, navodi “Vikipedia”. Budući da je Pigmalion ostao upamćen po obožavanju boginje Afrodite, to predanje navodi da je njegov sin Pafos osnovao grad po njemu nazvan, upravo uz zaštitu starogrčke boginje ljubavi.

Pafos, Kipar Foto: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

Antički putopisac Strabon, međutim, navodi potpuno drugačije informacije. Prema tom izvoru, Amazonke su zaslužne za osnivanje Pafosa.

Rođenje boginje ljubavi

Prema grčkim mitovima, ne samo da je boginja Afrodita rođena iz morske pene baš na ovom mestu, nego postoje podaci i da je apostol Pavle tokom svog misionarskog putovanja posetio i Pafos.

Izuzev Starog Pafosa, u ovom poznatom letovalištu na Kipru postoji i Novi Pafos, koji poseduje sve sadržaje za adekvatan odmor. U oba dela grada postojali su hramovi i svetilišta, koja su bila posvećena upravo boginji Afroditi.

U blizini letovališta nalaze se i Afroditine stene, mesto za koje se veruje da je zaslužno za rođenje starogrčke boginje ljubavi. Iz 12. veka pre Hrista najverovatnije datiraju i ostaci Afroditinog hrama, koji se nalazi u blizini Starog Pafosa.

Pafos, Kipar Foto: Pixabay/nicholasdemetriades

Zanimljivo je da na području ovog grada postoji i skrivena pećina. Veruje se da se baš na tom mestu boginja Afrodita susretala sa ljubavnikom, bogom Adonisom, navodi “Visitpafos”.

Uživanje tokom cele godine

Zbog povoljnih klimatskih karakteristika, ovo letovalište turisti posećuju tokom cele godine. Čak i u mesecima kad su temperature niže, Pafos ima šta da ponudi posetiocima.

Turistima su na raspolaganju brojni hoteli različite kategorizacije, ali i mnogi drugi sadržaji i aktivnosti, što će odmor u Pafosu učiniti još zanimljivijim.

Tokom letnjih meseci, uživanje na brojnim plažama je zagarantovano. Ako Pafos posećujete s proleća ili jeseni, nudi se mogućnost boljeg upoznavanja istorijskih i prirodnih znamenitosti grada, dok su tokom zime dostupne mnoge interesantne aktivnosti na otvorenom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja