• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otkrivena nova ostrva koja pripadaju Japanu: Ima ih čak 14.125

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uprava za geoprostorne informacije Japana (GSI - Geospatial Information Authority of Japan) iznela je nedavno na svetlo dana informacije koje ukazuju na to da Japan broji čak 14.125 ostrva

  • 1
Ostrvo Iriomoto, Okinava, Japan Foto: Pixabay/auntmasako

Prema donedavno zvaničnim podacima, nešto manje od sedam hiljada ostrva nalazi se na teritoriji Zemlje izlazećeg sunca, kako se Japan često naziva.

U pitanju je jedna od najgušće naseljenih zemalja na svetu, a po ukupnom broju stanovnika na svetskom nivou je na visokom, destom mestu, navodi “Vikipedia”.

Budući da se teritorija Japana nalazi u vulkanskoj zoni, to ne čudi što postoji više od stotinu vulkana, koji su aktivni.

Digitalno mapiranje japanskih ostrva

Uprava za geoprostorne informacije Japana (GSI - Geospatial Information Authority of Japan) iznela je nedavno na svetlo dana informacije koje ukazuju na to da Japan broji čak 14.125 ostrva. Zapravo je to više nego dvostruko od 6.852 ostrva, koliko je bilo zavedeno prema izveštaju Obalske straže Japana, objavljenom 1987. godine.

Ostrvo iriomote, Okinava, Japan Foto: Pixabay/terakoyant

Ipak, činjenica da je “otkriveno” toliko novih ostrva ni u kom slučaju ne znači da se teritorija zemlje u međuvremenu uvećala. Kako je je GSI naglasio nedavno, razlog je “napredak u tehnologiji geodetskih istraživanja i detalja mapa, koje se koriste za prebrojavanje”.

Kako se broje ostrva?

I mada ne postoji zvanično međunarodno uputstvo ili sporazum koji će predvideti način na koji se broje ostrva, GSI se rukovodio istovetnim kriterijumima kao i Obalska straža Japana prilikom kreiranja prvobitnog izveštaja.

Mapa Kurilska ostrva Foto: Shutterstock

Fokus je stavljen na prirodne kopnene površine, čiji je obim najmanje stotinu metara, odnosno 330 stopa, navodi CNN. Nijedno veštački stvoreno područje nije uvršteno na ovu listu.

Određena japanska ostrva bila su predmet istorijskih sporova oko teritorije. Još od perioda Drugog svetskog rata traje spor koji se odnosi na južna Kurilska ostrva ili Severne Teritorije, kako ih zvanični Tokio naziva. Nakon što su sovjetske trupe zauzele teritoriju tih ostrva, otvoren je spor oko toga, a Japan polaže pravo na južna Kurilska ostrva.

U Istočnom kineskom moru nalaze se nenaseljena Senkaku ostrva. Iako Japan trenutno ima upravu nad njima, zvanična Kina je to pravo nekoliko puta osporila.

Sa Južnom Korejom, Japan se spori dugi niz decenija oko toga ko ima suverenitet nad grupom Dokdo ostrva u Seulu i Takešima u Tokiju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Zateleteli" smo se na Solomonska ostrva i pronašli ovo

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Гаргамел

    8. maj 2023. | 23:28

    Да не знамо каква су монструозна зверства починили припадници Јапана, можда би и помислили да су стварно угрожени !

    Podelite komentar