• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

5 atrakcija Češke koje bi trebalo bolje upoznati

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je Prag jedna od najposećenijih destinacija u Češkoj, nema sumnje da zemlja i te kako ima šta da ponudi turistima

  • 0
Prag, Evropsko prvenstvo u košarci 2022, Češka Republika

Foto: Telegraf.rs

Evropska zemlja na čijoj teritoriji se nalazi 12 lokaliteta, uvrštenih na Listu svetske kulturne baštine UNESCO-a, Češka je čest izbor turista iz celog sveta.

Više od dve stotine velelepnih zamkova, dvoraca i spomenika, 33 banjska lečilišta i četiri nacionalna parka se, pored ostalih nalaze na području ove evropske zemlje.

Iako je Prag jedna od najposećenijih destinacija u Češkoj, nema sumnje da zemlja i te kako ima šta da ponudi turistima.

1. Češki Krumlov

U južnom delu zemlje nalazi se jedna od lokacija, koja je uvrštena na Listu svetske kulturne baštine. Udaljen par sati vožnje od Praga, Češki Krumlov se neretko naziva gradom iz snova, ističe “Travelanddestinations”.

Češki Krumlov, Češka

Foto: Pixabay/Leonhard_Niederwimmer

Neke od lokacija u ovom gradu, poznatom po velelepnom i odlično očuvanom zamku, važe za najlepša mesta za fotografisanje.

2. Olomouc

Barokni grad Olomouc se nalazi na šestom mestu po veličini u celoj zemlji. Tokom istorije je igrao značajnu ulogu, budući da se u njemu nalazila i rezidencija monarha.

Olomouc, Češka

Foto: Pixabay/Leonhard_Niederwimmer

Katedrala posvećena Svetom Vaclavu, 32 metra visok spomenik Svetom Trojstvu i brojni muzeji, neke su od atrakcija ovog grada.

3. Češka Švajcarska

Nacionalni park Češka Švajcarska (engl. Bohemian Switzerland) odlična je opcija za jednostavni izlet iz češke prestonice.

Posetiocima se nudi kako šetnja ovim područjem, tako i uživanje u vožnji čamcem ili poseta nekom od fascinantnih vidikovaca.

4. Prag

Karlov most, Praški zamak i Starogradski trg glavne su atrakcije češke prestonice, koja se smatra jednom od najposećenijih evropskih destinacija te vrste.

Izuzev obilaska brojnih gradskih znamenitosti, prilikom posete Pragu se ne propušta ni uživanje u tradicionalnom češkom pivu i lokalnim gastronomskim specijalitetima.

5. Kromeriž

Izuzev živopisne arhitekture, češki grad Kromeriž posetiocima nudi mogućnost i da uživaju u obilju lepo uređenih zelenih površina.

Kromeriž, Češka

Foto: Pixabay/Marijakes

Posebno je interesantan podatak o tome da se u Nadbiskupskom dvorcu nalaze podrumi, u kojima se čuvaju bačve za vino. Jedna od njih naročito privlači pažnju posetilaca, budući da u nju može da stane čak 19.000 litara pića bogova.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Užas, strah i tuga: Poražavajući prizori ljudske nemoći nad silom prirode u Češkoj

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja