• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li znate u kom gradu u Srbiji se nalazi jedini muzej posvećen pčelarstvu?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zanimljiv je podatak da je reč o jednom od prvih muzeja u privatnom vlasništvu na području tadašnje Jugoslavije, budući da je osnovan 1968. godine

  • 3
Foto: Ivan Strahinić

Ne može se posetiti ovaj mirni gradić u Vojvodini, a da se ne poseti uzvišenje Stražilovo i pokloni seni čuvenog srpskog pesnika Branka Radičevića.

Izletište udaljeno oko četiri kilometra od Sremskih Karlovaca deo je Nacionalnog parka Fruška gora i do njega se može stići i pešice.

Sremski Karlovci Foto: Aca Milutinović

I mada se u Karlovcima nalaze i druge zanimljivosti, koje vredi videti, poput Česme Četiri lava, Crkve Svetog Nikole, Patrijaršijskog dvora i Karlovačke gimnazije, jedna se posebno izdvaja među njima. Samo u Sremskim Karlovcima postoji Muzej pčelarstva.

Neobičan i jedinstven muzej

Neretko se Jovan Živanović, jedan od profesora srpskog jezika u Karlovačkoj gimnaziji, smatra ocem modernog pčelarstva u našoj zemlji. Zato i ne čudi što je baš njegov unuk, Borivoje Živanović zaslužan za osnivanje ovog jedinstvenog muzeja.

Sremski Karlovci 365 dana kroz Srbiju Foto: Ivan Strahinić

Muzej pčelarstva nalazi se u ulici Mitropolita Stratimirovića 86b u Sremskim Karlovcima i posvećen je, sa jedne strane pčelarstvu, a sa druge vinogradarstvu i vinarstvu, navedeno je na zvaničnom sajtu ovog muzeja.

Zanimljiv je podatak da je reč o jednom od prvih muzeja u privatnom vlasništvu na području tadašnje Jugoslavije, budući da je osnovan 1968. godine.

Posetiocima se, pored ostalog nudi mogućnost da se upoznaju sa likom i delom profesora Jovana Živanovića, ali i da vide Vrcaljku, nastalu 1875. godine, koja se smatra najstarijom centrifugalnom mašinom.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Vinarija Živanović i muzej (@vinarija_zivanovic_muzej)

Jedna od najupečatljivijih atrakcija je košnica, koja ima oblik srpskog manastira Ravanica. Tu je i Živanovićka, prva moderna košnica, koja je imala i ramove, a čiji je tvorac upravo profesor Jovan Živanović.

U muzeju postoji i deo koji posetiocima nudi mogućnost da se bolje upoznaju sa razvojem vinogradarstva i vinarstva na području Fruške gore.

Vinski muzej je posebno interesantan i zbog dagerotipije, najstarije fotografije u Srbiji. Na njoj se može videti lik Josima Živanovića, oca Jovana Živanovića, koja je nastala 1841. godine.

Posetioci se mogu odlučiti i za organizovanu turu, koja uključuje degustaciju vina iz porodične vinarije, kao i domaći med, među kojima je jedinstven susam med, te uživati u ukusima čuvenog sremačkog mezetluka.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jesenji karavan je najlepša avantura terenskim vozilima koju ćete probati

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • BASA

    9. maj 2023. | 19:13

    Muzej se nalazi u SREMSKIM KARLOVCIMA !

    Podelite komentar

  • Milan

    11. maj 2023. | 03:27

    Postoji jos jedan muzej pcelarstva u Srbiji,on se nalazi u Krupnju u sklopu crkvenog kompleksa "Dobri potok"

    Podelite komentar