• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na obalama Egejskog mora leži jedno od najpoznatijih letovališta Turske

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako turisti najčešće Marmaris posećuju zbog uživanja na plaži, kupanja u nestvarno plavom Egeju i odmora, grad se može pohvaliti i brojnim istorijski značajnim atrakcijama

  • 0
Marmaris, Turska Foto: Pixabay/1508857

Baš na mestu na kome se susreću Mediteran i Egejsko more smešteno je poznato tursko letovalište. Bogat zelenilom, Marmaris je poznat i po fenomenalnim plažama, ali i po dugoj i plodnoj istoriji.

Zbog položaja koji zauzima, grad je tokom istorije bio i značajna luka.

Danas je to jedno od omiljenih letovališta na obalama Egejskog mora za turiste iz celog sveta.

Bogata istorija grada

Iako turisti najčešće Marmaris posećuju zbog uživanja na plaži, kupanja u nestvarno plavom Egeju i odmora, grad se može pohvaliti i brojnim istorijski značajnim atrakcijama.

Marmaris, Turska Foto: Pixabay/maayan2007

U srednjovekovnom zamku Marmaris, koji dominira gradom, nalazi se postavka Arheološkog muzeja. Budući jedini gradski muzej, on nudi posetiocima mogućnost da bolje sagledaju značaj ovog danas turskog grada na istorijskoj sceni, navodi “Marmaris.goturkiye”.

Posebno je atraktivna šetnja istorijskim bazarom u Marmarisu. Izuzev začina i suvenira, na njemu se mogu naći i prodavnice odeće, ali i rukotvorina i drugih zanimljivih sitnica.

U okolini ovog turskog letovališta mogu se videti ruševine nekoliko drevnih gradova, koje svedoče o dugoj i burnoj istoriji Marmarisa.

Ostrva Marmarisa

I mada se ne može osporiti da u samom letovalištu ima sasvim dovoljno i plaža i sadržaja za prijatan odmor, poseta ostrvima u blizini će sigurno upotpuniti uživanje.

Poznato kao ostrvo Cenet ili Rajsko ostrvo, zapravo je poluostrvo u blizini grada. Važi za jednu od popularnijih opcija za brodske izlete, a karakteriše ga netaknuta priroda i obilje borove šume. Posetiocima je posebno atraktivna poseta Fosfornoj pećini, poznatoj po moru, gotovo nestvarnih plavih nijansi.

Razlog zbog koga se ovo ostrvo zapravo karakteriše kao poluostrvo jeste takozvani Lažni moreuz (tr. Yalancıboğaz), koji ga spaja sa kopnom. Tu se nalazi i jedna od najprestižnijih marina na području Mediterana.

Marmaris, Turska Foto: Pixabay/ivabalk

Ostrvo Sedir prati legenda o čuvenoj kraljici Kleopatri, pa se neretko naziva i Kleopatrino ostrvo. Legenda veli da su se kraljica i njen ljubljeni, rimski vojskovođa Marko Aurelije sastajali baš na tom ostrvu, udaljenom oko 10 kilometara od današnjeg Marmarisa.

Prilikom posete ovom zanimljivom ostrvu, postoji mogućnost obilaska ruševina drevnog grada Kedrai. Ostaci antičkog grada, podignutog tokom šestog veka pre Hrista nalaze se na oko dve stotine metara od plaže.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja