• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mocartov grad poznat je i kao Vrata Alpa, a krasi ga i staro gradsko jezgro

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izuzev šetnje starim gradskim jezgrom i uživanja u autentičnom duhu grada, prilikom posete Salcburgu ne treba propustiti ni obilazak kuće u kojoj je Mocart rođen

  • 0
Salcburg Foto: Privatna arhiva

Iako je čuveni austrijski kompozitor proslavio svoj rodni grad, Salcburg je poznat i po odlično očuvanom starom gradskom jezgru.

Tek oko 15 kilometara deli ovaj grad od granice sa susednom Nemačkom, dok je austrijska prestonica udaljena oko tri sata vožnje.

Poreklo naziva Salcburga, koji se slobodno prevodi kao “Grad soli”, dovodi se u vezu sa rekom Salcah. Nekada je upravo ta reka korišćena kao trasa brodova koji su prevozili so, dok se baš na mestu na kome je danas Salcburg nalazila i carinarnica, navodi “Vikipedija”. Vremenom je u blizini carinarnice izgrađen grad.

“Vrata Alpa”

Razlog zbog koga se grad u kome je rođen Volfgang Amadeus Mocart naziva i “Vrata Alpa” u vezi je sa blizinom ovog planinskog masiva i poznatih alpskih ski centara.

Međutim, nisu Alpi jedino što je karakteristika Salcburga. Upravo zbog Mocarta se često deklariše i kao “Grad klasične muzike”.

Staro jezgro grada, u kome se mogu videti mnoga odlično očuvana barokna zdanja, danas se nalazi na Listi svetske kulturne baštine UNESCO-a. Brojni trgovi i uske ulice, te barokna zdanja i sakralni objekti, mogu se danas videti u tom delu grada, smeštenom podno brda na kome se nalazi dvorac.

Salcburg Mirabel palata Foto: Privatna arhiva

Turističke atrakcije Salcburga

Izuzev šetnje starim gradskim jezgrom i uživanja u autentičnom duhu grada, prilikom posete Salcburgu ne treba propustiti ni obilazak kuće u kojoj je Mocart rođen.

Tvrđava Hohensalzburg koja dominira gradom, svakako je jedna od njegovih najpoznatijih atrakcija. Odatle se pruža odličan panoramski pogled na grad i okolinu, ističe “Salzburg.info”.

Reportaža Salcburg Foto: Privatna arhiva

Zdanje je izgrađeno još u drugoj polovini 12. veka, dok je današnji izgled tvrđava dobila početkom 16. veka. Izuzev Muzeja tvrđave, tu se nalaze i Muzej Rajnerovog puka i Muzej marioneta.

U toku cele godine je ova gradska atrakcija otvorena za posete, a turistima se posebno preporučuje poseta nedeljom u 11:45 časova po lokalnom vremenu. U to vreme se mogu čuti trubači sa tvrđave, dok se svečana povorka praćena fanfarama upućuje prema gradu.

Muzej moderne umetnosti i Prirodnjački muzej, kao i palate Helburn i Mirabel, još su neke od atrakcija ovog austrijskog grada.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vatikanski muzej - kolevka kulture

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja