• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog svežeg planinskog vazduha i lekovitih voda, organizam se brzo oporavlja u ovoj banji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svež planinski vazduh, odlična pozicioniranost i lekovite vode, razlozi su zbog kojih su mnogi članovi srpskih dinastija posećivali baš ovu banju. Upravo zato se neretko naziva i kraljevskom banjom

  • 0
Ribarska banja Foto: Shutterstock

Na padinama Velikog Jastrepca leži jedno od najstarijih banjskih lečilišta u tom delu Srbije. Najbliži Ribarskoj banji je Kruševac, od koga je deli oko 35 kilometara, dok se prestonica Srbije nalazi na udaljenosti od oko 220 kilometara.

Svež planinski vazduh, odlična pozicioniranost i lekovite vode razlozi su zbog kojih su mnogi članovi srpskih dinastija posećivali baš ovu banju. Upravo zato se neretko naziva i kraljevskom banjom.

Kralj Petar Prvi Karađorđević ju je ponajviše posećivao, pa ne čudi što je baš u ovoj banji i zvanično stavio svoj potpis na Deklaraciju o povratku Kosova i Metohije matici Kraljevini Srbiji 25. avgusta 1913. godine, navodi zvaničan sajt ovog lečilišta.

Lekovite vode od pamtiveka

Smatra se da su ljudi još u periodu praistorije bili upoznati sa postojanjem lekovitih temromineralnih voda na ovom području. Tome u prilog govore i arheološka otkrića u okolini Ribarske banje.

Ribarska banja, Kraljevska banja, Srbija Foto: Shutterstock

Poznati su podaci da je u momentu punoletstva kraj oko lečilišta, poznat kao Zagrlata Župa, u nasleđe dobio Stefan Nemanja. Isto tako je poznato i da je srpska kneginja Milica sa svitom obilato koristila lekovite vode Ribarske banje.

Ipak, za utvrđivanje zvaničnih podataka o lekovitosti tih voda zaslužan je srpski knjaz Miloš Obrenović. Upravo je on u godinama nakon oslobođenja od turske vlasti naložio da se i zvanično ispita kvalitet voda i utvrdi njihova lekovitost. Zato se 1834. godina i uzima kao “godina naučno utemeljenog rada”.

Ribarska banja, Kraljevska banja, Srbija Foto: Shutterstock

Ribarska banja danas

Smatra se da je za nagli razvoj Ribarske banje kao lečilišta najzaslužniji kralj Petar Prvi Karađorđević. Ni u godinama koje su sledile, razvoj ove banje nije jenjavao.

Ribarska banja, Kraljevska banja, Srbija Foto: Shutterstock

Posetioci ovog lečilišta danas mogu uživati u svim benefitima spa-centra, ali i u svežem banjskom vazduhu i brojnim terapijama koje su im na raspolaganju.

Izuzev činjenice da boravak na ovom mestu ima pozitivan uticaj na organizam u celosti, utvrđeno je da termomineralne vode Ribarske banje pomažu obolelima od reume, ali i degenerativnih, te oboljenja koštano-zglobnog sistema.

Brojne su terapije pacijentima na raspolaganju u okviru Specijalne bolnice Ribarska banja. Hidro i termo terapija, te magneto i ultrazvučna terapija, ali i spinalna dekompresija i elektroterapija, samo su neke od njih.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Prirodne lepote Lazarevog kanjona ostavljaju bez daha

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja