• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

5 najboljih plaža na Sitoniji: Neke od njih su najatraktivnije na celom Halkidikiju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema Kasandri “gledaju” letovališta Gerakini, Psakudia, Metamorfosis i Nikiti, te Neos Marmaras, u čijoj blizini se nalazi i čuveno odmralište Porto Karas, zatim Toroni i Porto Kufo

  • 0
Sitonija FOTO: Shutterstock

Našim turistima među omiljenim, drugi krak poluostrva Halkidiki, Sitonija je poznata po nestvarnim tirkiznim nijansama mora, obilju zelenila, odličnoj gastronomskoj ponudi i pitoresknim selima.

Sitonija se može pohvaliti sa gotovo stotinu plaža, od koje su mnoge nosioci Plave zastave.

Prema Kasandri “gledaju” letovališta Gerakini, Psakudia, Metamorfosis i Nikiti, te Neos Marmaras, u čijoj blizini se nalazi i čuveno odmaralište Porto Karas, zatim Toroni i Porto Kufo. Nasuprot njima, na strani Sitonije okrenutoj prema poluostrvu Atos nalaze se Ormos Panagias, Vurvuru, Sarti i Kalamici.

Iako je prilično nezahvalno među toliko fantastičnih plaža izdvajati neku, vremenom su ipak neke od njih postale omiljenije turistima.

1. Kavurotripes

Poznata i kao Portokali ili Orange beach, ova plaža se nalazi na oko deset minuta vožnje od Sartija. Sa nje se pruža fantastičan pogled prema Svetoj gori, ističe “Sithoniagreece”.

Grčka, Halkidiki, Sitonija Foto: Telegraf/M. Đorđević

Kilometrima duga, ova plaža je zapravo sačinjena od više manjih plaža i uvala, prekrivenih peskom bele boje. Deo koji se smatra glavnim je organizovan i na njemu se nalazi bar, koji nudi mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana.

2. Karidi

U južnom delu Sitonije nalazi se jedna od najposećenijih plaža. Mada nije organizovana, u njenoj blizini se nalaze bar i restoran. Karidi plaža poznata je po dugom plićaku, pa se smatra odličnim izborom za mališane i neplivače.

Grčka, Halkidiki, Sitonija, Sarti Foto: Telegraf/M. Đorđević

3. Sarti

Ovenčana Plavom zastavicom, Sarti plaža je duga nekoliko kilometara i sa nje se može uživati u pogledu na poluostrvo Atos. Na plaži ovog letovališta nalaze se i brojni ugostiteljski objekti, u okviru kojih je moguć najam plažnog mobilijara. Isto tako postoje i delovi na kojima posetioci mogu koristiti lične rekvizite.

Grčka zastava more Foto: Shutterstock

4. Kalamici

Još jedna od fantastičnih plaža u južnom delu poluostrva posetiocima nudi uživanje u pravom smislu te reči. Plaža Kalamici se nalazi u zalivu, pa je karakteriše mirno more i zaštićenost od vetrova.

Iako je ova plaža srednje veličine, prilično je dobro organizovana, na njoj se mogu pronaći i delovi za slobodan boravak. Posetiocima se, pored ostalog, nudi i mogućnost različitih sportskih aktivnosti.

Grčka, Halkidiki, Sitonija Foto: Telegraf/M. Đorđević

5. Toroni

Duga peščana plaža ujedno je i najpopularnija na Sitoniji. Uprkos brojnim posetiocima, na njoj obično nije gužva. Odlično je organizovana, a može se pohvaliti i odličjem Plave zastave. Ipak, posebno se roditeljima mališana i neplivačima savetuje dodatan oprez, budući da je ova plaža poznata po nagloj dubini.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Grčko ostrvo Tinos kao savršena destinacija za letovanje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja