• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koliko god puta posećivali Varšavu, uvek će vas nečim iznenaditi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako se u Varšavi nalaze i mnoge druge znamenitosti, poseta starom gradskom jezgru jedna je od najzanimljivijih turističkih aktivnosti

  • 0
Varšava, Poljska Foto: Pixabay/websi

Grad koji se prilikom svake posete iznova otkriva leži u samom srcu Evrope. Varšava je ne samo administrativni i ekonomski, već i turistički centar Poljske.

Reka Visla, odlična gastronomska ponuda i bogato istorijsko nasleđe, sasvim su dovoljni razlozi za posetu poljskoj prestonici.

Stari grad kao svojevrsna atrakcija

Iako se u Varšavi nalaze i mnoge druge znamenitosti, poseta starom gradskom jezgru jedna je od najzanimljivijih turističkih aktivnosti.

Varšava, Poljska Foto: Pixabay/skitterphoto

Sa istorijom dugom više od sedam stotina godina, ovaj deo Varšave je vrlo pažljivo rekonstruisan nakon stradanja za vreme Drugog svetskog rata, navodi “Poland.travel”.

U samom centru može se videti statua Varšavske sirene, koja je jedan od prepoznatljivih simbola poljske prestonice. Ništa manje zanimljiv nije ni Starogradski trg, koji se smatra centrom starog gradskog jezgra.

Katedrala posvećena Svetom Jovanu, izgrađena u gotičkom stilu arhitekture, takođe privlači pažnju turista. Izuzev grobnica znamenitih vladara, državnika i patriota, tu se nalazi i kapela kardinala Stefana Višinskog. Za bolje upoznavanje istorije grada idealna je poseta Varšavskom muzeju, koji se nalazi u blizini glavnog trga starog dela grada.

Šta još videti u Varšavi?

Jedna od, sasvim sigurno, najpoznatijih atrakcija poljske prestonice je i reka Visla. Njene obale su uređene, a posebno je zanimljiva poseta Multimedijalnom parku fontana u toku letnjih meseci.

Na desnoj obali Visle nalazi se i deo grada poznat po svojoj autentičnosti. Samim tim što nije naročito stradao tokom Drugog svetskog rata, istočnoobalni deo Visle i dalje čuva kulturnu, versku i etničku autentičnost grada.

Budući da su mnogi poljski vladari tokom istorije stolovali upravo u Varšavi, to ne čudi što se turistima nudi i mogućnost uživanja na Kraljevskoj ruti. Osim Predsedničke palate, tu su i zdanja poput Ministarstva kulture i umetnosti i Akademije lepih umetnosti, ali i Univerziteta u Varšavi i nekadašnje kraljevske rezidencije.

Varšava, Poljska Foto:Pixabay/12019

U kraljevskom zamku izgrađenom u periodu baroka se posetiocima nudi mogućnost da izbliza vide kako je izgledala zvanična kraljevska rezidencija počev od 16. veka, te da uživaju u delima čuvenih slikara, koja se u tom zdanju nalaze.

Najpoznatiji spomenik ne samo u Varšavi, nego i u celoj zemlji je stup Žigmunda, koji se nalazi u blizini palate.

U kod spomenika Frederiku Šopenu, u blizini Palate na vodi u okviru Kraljevskog parka Lazienki, posetioci mogu uživati u jutarnjim časovima svake nedelje u besplatnim klavirskim koncertima.

Moderno zdanje, poznato kao Palata kulture i nauke, sa visinom od preko 230 metara, smešteno je u samom srcu poljske prestonice. Na 30. spratu ove palate nalazi se i vidikovac, a u unutrašnjosti zdanja su, pored ostalog turistički info pult, muzeji, bioskop i pozorište, kao i različiti ugostiteljski objekti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja