• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uzbekistan je ponovo na mapi turističkih destinacija: Očekuje se rekordan broj poseta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na poznatom drevnom putu trgovine, koji je povezivao Kinu sa Bliskim istokom i Evropom, smeštena je i zemlja koja predstavlja fascinantan spoj starine i modernog

  • 2
Uzbekistan Foto: Pixabay/LoggaWiggler

U samom središtu istorijski znanog Puta svile leži Uzbekistan. Zemlja koja je bila zatvorena za turističke posete, sada je dostupna turistima iz celog sveta.

Na poznatom drevnom putu trgovine, koji je povezivao Kinu sa Bliskim istokom i Evropom, smeštena je i zemlja koja predstavlja fascinantan spoj starine i modernog.

- Uspon Uzbekistana kao turističke destinacije počeo je promenom rukovodstva - izjavio je za “Euronews.com” prvi zamenik ministra kulture i turizma, Ulugbek Azamov i dodao:

- Naš novi predsednik je učinio zemlju liberalnijom, što je postalo posebno očigledno u sektoru turizma, budući da je liberalizovan i vizni režim.

Da li je potrebna viza za Uzbekistan?

Sada je građanima 93 zemlje Evropske unije i Velike Britanije dozvoljena poseta Uzbekistanu bez vize, dok građani 50 drugih zemalja mogu posetiti ovu destinaciju sa elektronskom vizom.

Sve to je uticalo i na porast u sektoru turizma poslednjih godina. Vrhunac po broju poseta turista zabeležen je 2019. godine, kada je 6,7 miliona ljudi posetilo Uzbekistan.

Uzbekistan Foto: Pixabay/LoggaWiggler

Iako je posećenost opala u periodu pandemije, postoji nada da će broj turista premašiti pomenuti rekord.

Bilo da posećuju znamenitosti prestonice Taškenta ili grad Buharu, poznat po drevnim islamskim sakralnim objektima, turisti će imati priliku da se upoznaju sa dugom i bogatom istorijom zemlje.

- Oduvek smo imali taj potencijal. Imamo lokalitete uvrštene na Listu svetske baštine, poput gradova Samarkand, Buharu i Šahrisabz. Taj potencijal nismo koristili, ali sada to činimo - pojašnjava Azamov i dodaje da Uzbekistan ima mnogo toga da ponudi svim kategorijama turista.

Samarkand za početak

Savršena lokacija za početak upoznavanja kulture i istorije zemlje je grad Samarkand. Važi za jedan od “najstarijih stalno naseljenih gradova u Centralnoj Aziji”.

Samarkand je grad nastao još tokom šestog veka pre naše ere i smatra se “kapijom Uzbekistana”. U njemu se, pored ostalih znamenitosti, nalazi i džamija Registan. Ovo monumentalno zdanje jedna je od svetski najpoznatijih islamskih bogomolja.

Uzbekistan Foto: Pixabay/LoggaWiggler

Posebno je atraktivno upoznavanje sa drevnom tradicijom proizvodnje papira u ovom gradu.

Jedan od najstarijih gradova

Džamije, medrese i odlično očuvana drevna arhitektura u Buharu, nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Neka zdanja su starija više od hiljadu godina. Jedno od najstarijih javnih kupatila u celom svetu, koje je i danas u upotrebi, nalazi se u tom gradu.

Ekoturizam u Uzbekistanu

U severoistočnom delu zemlje nalazi se, doduše zapušten, Nacionalni park Ugam-Čatkal. Lokacija je poznata po reliktnim biljnim i životinjskim vrstama, pa ne čudi što je čest izbor za ljubitelje prirode i planinarenja.

Na UNESCO listi rezervata biosfere nalazi se i područje oko planine Čatkal.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jovana Kvržić putuje oko sveta i cilj joj je da obiđe celu Zemlju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Topla Voda

    17. maj 2023. | 05:20

    "Sada je građanima 93 zemlje Evropske unije i Velike Britanije.." EU nema toliko clanica.

    Podelite komentar