• 2

Vreme čitanja: oko 6 min.

Putopisi Kenana Raljevića, poznatog psihijatra i pustolova iz Sarajeva: Putovanje kao lek za dušu

Vreme čitanja: oko 6 min.

Putovanjem i upoznavanjem drugih kultura i istorije stičemo nova saznanja, koja menjaju naš pogled na svet, ali i na same sebe

  • 2
Kenan Raljević, psihijatar iz Sarajeva Foto: Privatna arhiva Kenan Raljević

Jedinstveni pogled na svet i hobi kojem se periodično prepušta je ono što poznatog sarajevskog psihijatra Kenana Raljevića izdvaja od njegovog okruženja.

Kao strastveni pustolov, Kenan je do svoje 55. godine obišao skoro sve evropske zemlje osim baltičkih zemalja i Islanda, upoznao SAD, Meksiko, Kubu, Argentinu, Čile, Japan, Emirate, Katar... i još nije gotov.

Rođen je u Sarajevu, u kome je i ceo život, gde je završio medicinski fakultet i postao psihijatar. U svojoj branši je postao veoma priznat, i danas radi kao šef Centra za mentalno zdravlje opštine Novi Grad u Sarajevu.

- Dolazim iz lekarske porodice. Deda mi je bio jedan od prvih lekara Bosanaca, završio je fakultet u Beču, a i roditelji su mi lekari, tako da je medicina bila prirodan izbor za mene. Nekako nisam znao šta bih drugo. S obzirom na to da su me oduvek zanimale filozofija, sociologija i psihologija, specijalizirao sam neuropsihijatriju, a kako su u moje vreme neurologija i psihijatrija bile zajednička specijalizacija, kasnije sam odlučio da se više bavim psihijatrijom jer sam prema njoj imao veći afinitet - započinje razgovor tipičnom ijekavicom sa sarajevskim naglaskom za Ona.rs psihijatar Kenan Raljević.

Kenan Raljević, psihijatar, putovanja FOTO: Privanta arhiva Kenan Raljević

Kao što je porodično "nasledio" i medicinu, tako je  i sa putovanjima počeo još od "malih nogu" sa roditeljima.

- Prvo putovanje u inostranstvo je bilo kad sam imao deset godina. Posetili smo Španiju, tačnije Andaluziju, gde smo proveli deset dana sa turističkom grupom i veoma dobro se sećam mnogih detalja sa tog putovanja. Kada sam odrastao, počeo sam da organizujem sopstvena putovanja, tako da je to vremenom preraslo u moj hobi. Raduje me da sam organizujem i planiram sve detalje i destinacije. Uglavnom sam uvek išao u svojoj organizacji, osim u Meksiko, jer su mi preporučili da tamo idem sa turističkom grupom s obzirom na to da nije bezbedno putovati u privatnom aranžmanu.

Veruje da je njegovu želju za putovanjima pojačalo to što je jedinac, i kako nije imao brata ili sestru, od školskih dana je voleo da upoznaje novo društvo, jer je uvek bio druželjubiv.

- Najbolji način da upoznamo druge ljude i kulture je da budemo u direktnom kontaktu sa njima. Znajući to, odlučujem se da putujem, a verovatno i zbog radoznalosti upoznavanja različitosti drugih kultura u odnosu na našu.

Ponekad putuje, kako kaže, i kako bi pobegao od svakodnevnog života i živeo neki život maštanja i snova.

- Promena sredine mi omogućava opuštanje i rasterećenje od obaveza i briga koje nije u potpunosti moguće kada smo kod kuće. To je period tokom kojeg dobijam novu energiju, stres se svodi na minimum i ponovo dobijam snagu i volju za životom.

Kenan uglavnom putuje u društvu, jedino se na proputovanju po SAD upustio sam, i tamo proveo mesec dana. Zamoljen da se priseti nekih anegdota, kaže da ih je bilo dosta.

- Jedna meni intresantna je sa Kube. U parku sam prišao starom čoveku da ga pitam za ulicu, na šta me je pitao odakle sam. Kad sam rekao da sam iz Bosne, iznenadio se i rekao da je to deo bivše Jugoslavije. Povikao je "Tito!", "Fidel!", "nesvrstani!" i insistirao da mi pokloni crtež, odnosno karikaturu mene i da moram da odvojim par minuta da mu poziram. Jeo je neki keks i i otkinuo komad papira od pakovanja i na tome me je nacrtao.

Kako kaže psihijatar, srce mu je ostalo na Kubi i u Japanu i voleo bi da se vrati u te zemlje ponovo.

- Ne znam u koju bih pre. Zašto? U obe zemlje su izuzetno ljubazni ljudi, ali na potpuno različite načine. Divna priroda, hrana koja mi se sviđa i jedan poseban osećaj želje da te ugoste. Poseta Kubi je jedan film i vremenoplov koji se nigde ne može više videti, jer je tamo zaustavljeno vreme u 60-tim godinama zbog embarga. A Japan, to je jedna posebna kultura koja vodi računa da ne naškodi drugome, a i jedna disciplina koja nije svojstvena kulturi iz koje ja potičem, ali meni odgovara.

Upitan koje još destinacije želi da obiđe, skromno kaže da je uglavnom obišao sve što mu je bilo primarno - osim Afrike. Razlog što još nije otišao na crni kontinet je strah od raznih infekcija koje su moguće. Tako da mu je Afrika sledeća destinacija. Nabraja Keniju, Tanzaniju, Namibiju, Južnu Afriku...

Međutim, u razgovoru sa stručnjakom za mentalno zdravlje neizbežno je i pitanje postoji li veza između putovanja i zdrave glave, na šta psihijatar odgovara da definitivno - postoji.

- Da bismo pomogli pacijentima, moramo da ih shvatimo. Njihova razmišljanja, navike, kulturološki i socijalni okvir u kojem žive. Putovanjem i upoznavanjem drugih kultura i istorije stičemo nova saznanja, koja menjaju naš pogled na svet, ali i na same sebe. Uz to, nove situacije u kojima se snalazimo grade naše samopouzdanje i pomažu nam da razvijemo veštine koje ranije nismo imali. Takođe, kako je kreativnost opšte povezana s neuroplastičnošću (sposobnost neuronskih mreža u mozgu da se mjenjaju rastom i reorganizacijom), to znači da napredujemo pod uticajem novih okruženja i iskustava. Putovanja razvijaju kreativnost i mogu da nam pomognu da prihvatimo različite načine življenja, što zauzvrat utiče na naš vlastiti pogled na život - ističe psihijatar Raljević.

Još jednom podvlači da su putovanja izvrstan način za beg od stresova i obaveza svakodnevnog života, jer nude novosti i promene u obliku novih ljudi, znamenitosti i iskustava.

- Putovanja neće učiniti samo da budete društveniji, već će i vaše veštine komunikacije napredovati. Što više razgovarate sa ljudima, učićete od njih i polako primećivati kako ljudi iz različitih zemalja drugačije komuniciraju. I od svakoga ćete naučiti nešto novo. Pritom, putovanje i uživanje u njemu podiže nivo endorfina zbog čega se osećamo ugodno. Mene i samo planiranje putovanja stimuliše i stvara mi osećaj ugode i pre nego što krenem da putujem - ističe Kenan.

Na konstataciju da se čini kako njegova putovanja imaju jedan boemski i hedonistički prizvuk, psihijatar kaže:

- Obično termin boem predstavlja osobu koja se suprotstavlja uobičajenim društvenim normama i odražava se pustolovnim i nomadskim načinom života. U tom smislu mogu reći da mi je boemština bliska i da me takav način života čini zadovoljnim. Kad ne bih morao da radim, a moj posao je vezan za određeno mesto, mnogo češće bih putovao.

Kako kaže, putovanje se ogleda u onome šta na njemu doživimo, tako da je tačno da je užitak bitan faktor i njegovih putovanja.

- Psihološki hedonizam smatram da je bitan aspekt ljudske prirode da traže zadovoljstvo. Na putovanjima uživam u prirodi, arhitekturi, ranije planiram i rezervišem kulturne i sportske aktivnosti koje se dešavaju u periodu kada posećujem neki grad. Volim i da uživam u hrani, u tradicionalnoj lokalnoj kuhinji koja pripada određenoj kulturi. Jedan od bitnih segmenata mojih putovanja je i fotografija, koja predstavlja pokušaj da se zaustavi neka slika života i događaj. Fotografije direktno komuniciraju i ne trebaju prevodioca - zaključuje Kenan.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Znamenitosti Rima - put u kolekvu civilizacije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Topla Voda

    17. maj 2023. | 19:07

    Gospodin,kao i svaki pravi Sarajlija.

    Podelite komentar